Ще обучаваме камбоджанци в нашите висши военни училища

Pan.bg 09 апр 2010 | 11:20 views (6434) commentaries(0)
img
Спирдон Спирдонов

Протокол са сътрудничество между военните министерства на България и Камбоджа бе подписан вчера в София. С този документ обучението на камбоджански военнослужещи в нашите военни училища получава ясна договорно-правна рамка и възможности за сериозно развитие, посочи директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО Иван Иванов. Той и генерал-лейтенант Чао Фирун, генерален директор на Главното управление за материални и технически ресурси на Министерството на националната отбраната на Кралство Камбоджа подписаха протокола. Гостът изрази удовлетворението на своята страна от възможността неговите сънародници да овладяват военното изкуство именно в България, чиято армия, както се изрази той, разполага с техника, сходна с тази на камбоджанската. На церемонията присъстваха началникът на Военна академия „Георги С. Раковски” генерал-майор Георги Георгиев, офицери и служители от Министерството на отбраната.
Според Иван Иванов подписването на протокола е отговор на една
назряла необходимост и трасиране началото на по-широко бъдещо военно-техническо сътрудничество. Той изрази надежда, че скоро ще има и конкретни договорености, които да доведат и до нови оферти. С генерал-лейтенант Фирун възстановяваме минали традиции и прекъснати възможности, каза още директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси”. Съдбата и кариерата и на камбоджански, и на български военни в миналото, посочи той, се оказва силно свързана една с друга. Иван Иванов припомни, че в началото на 90-те години на миналия век България изпрати свой контингент за участие в мисията на ООН УНТАК
в Камбоджа, който включваше батальон и военни и полицейски наблюдатели. В тази мисия българите дадоха 9 свидни жертви.

Още един значим факт в отношенията между двете страни съобщи Иван Иванов.
През 80-те години на миналия век се обучаваха курсанти от Камбоджа в българските висши военни училища. Те са част от 120-те камбоджанци, завършили висшето си образование у нас. Организирани са в Клуб на завършилите висши учебни заведения в България. Голяма част от тях заемат ръководни позиции в различни сфери на обществения живот в Камбоджа.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка