Акад. Георги Марков: Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки не са осъдени от историята и голямата политика, защото са извършени от победителите във Втората световна война

Pan.bg 06 авг 2016 | 03:17 views (4291) commentaries(0)
img Агенция "Фокус"
Акад. Георги Марков: Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки не са осъдени от историята и голямата политика, защото са извършени от победителите във Втората световна войнаСнимка: Институт за исторически изследвания
Акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с 71-годишнината от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война.

Фокус:Акад. Марков, на 6 и 9 август се навършват 71 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война, какви са изводите от тях за света?
Георги Марков:Това е едно престъпление срещу човечеството, което за съжаление не е осъдено от историята и от голямата политика, защото е извършено от победителите, в случая американците. Около 340 хил. души загиват. Те са жертви на президента Хари Труман, който използва бомбите не толкова за капитулацията на Япония ,колкото да размаха, както сам казва атомната тояга на Сталин и да му докаже, че след войната ще има само една свръх сила – САЩ. За жалост преди два или три месеца имаше една среща в Хирошима на Г – 7 и тогава Барак Обама каза, че не е отишъл там, за да се извинява, защото това означава да обвини президента Хари Труман в едно военно престъпление. Крайно време е нещата да си дойдат на мястото и не само да осъждаме военните престъпления на силите от Тристранния пакт, но и военните престъпления на силите от Антихитлеристката коалиция. Затова издадох една книга в две части през 2014-2015 г. „Друга история на най-голямата Втора световна война” – друга история от гледна точка на победените.

Фокус:Какви поуки трябва да си вземат световните лидери от тези събития?
Георги Марков:След 1945 г. настъпва ядрена епоха, при която се разбира, че и човечеството е смъртно. Двете свръх сили неслучайно не стигнаха до гореща война. Водеше се Студена война 45 години, защото никой не може да спечели ядрена война. Това трябва да си го запишат и днешните държавници и да не си въобразяват, че някой може да изпревари някого и да натисне пръв копчето за изстрелване на ракетите. Отсреща също има ядрено оръжие и да не ни докарват на ръба на ядрена катастрофа.
Фокус:Каква е била причината за демонстрацията на военна мощ и ядрено оръжие?
Георги Марков:Хари Труман сменя рязко политиката на своя предшественик Франклин Рузвелт и решава, че ще има само един световен лидер – САЩ и те ще господстват. Разбира се, употребява се думата доминация, което си е господство. След края на Студената война Бил Клинтън също въведе термина световен лидер и до днес от Вашингтон го повтарят. Кой е упълномощил САЩ да бъдат световен лидер? Не е възможно светът да бъде еднополюсен. Той е многополюсен. Те се надяват на своята ядрена мощ и военна мощ да командват не само ЕС, но и другите части от света, затова трябва много да се внимава, защото военнопромишленият комплекс се нуждае от войни. Нуждае се от военни конфликти, за да печели милиарди. Тук корпорациите искат да управляват света, на тях им пречат нациите и националните култури.
Фокус:Приемливо ли е оправданието на президента на САЩ Хари Труман за бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, че американците са щели да дадат много жертви на японските острови?
Георги Марков:Не, това е просто лек опит за оправдание. Япония е била вече пред капитулация. Тя е останала сама срещу всички. Императорът е преговарял само за това да си запази своя статут, иначе Япония вече не е могла да воюва. Хари Труман решава да докаже силата на атомната тояга и да окупира цяла Япония. Според споразумението в Ялта, е предвидено Япония да бъде окупирана както Германия, да бъде разделена на окупационни зони. Съветският съюз е трябвало да окупира остров Хокайдо, който има развита промишленост. Хари Труман по този начин не дава възможност на Сталин да вземе своето парче от окупирана Япония. Това, че щели да загиват американски войници – да, но щяха да загиват войници, но не деца, жени и старци, както стана при Хирошима и Нагасаки. Хари Труман никой не може да го оправдае, той е военен престъпник и със Сталин и Чърчил ги нареждам до Хитлер, Мусолини и Хирохито.
Фокус:Как се пренарежда влиянието на световните сили след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки?
Георги Марков:Тогава САЩ са сила номер 1, защото СССР е изтощен. Той понася страшно много жертви във войната и Хари Труман се е надявал, че поне 10-15 години ще притежава атомна бомба и само той ще държи атомната тояга. СССР изненадва САЩ и само четири години след края на Втората световна война, Сталин също има атомна тояга и започва да развива свои ядрени сили. Така че САЩ не успяха да оползотворят всичките предимства на атомния монопол. Така е в историята – винаги, когато една сила се издига се появяват други сили. Не е възможно само една сила да господства над света. Така и днес, ето една сила с вековна цивилизация Китай. Китай вече е една велика сила, с която американците няма как да се разиграват. Русия също постепенно си възвръща статута на велика сила. Не бива да пренебрегваме и Индия. Тя също има своя потенциал. Поуката от бомбардировките е, че Хари Труман жертва 340 хил. мирни японски жители, за да спечели световното господство, но той не успя да го направи, въпреки тези жертви.
Фокус:Как гледат на бомбардировките останалите съюзници на САЩ по време на Втората световна война?
Георги Марков:Те се възползват от тези бомбардировки. Никой не ги осъжда. Едва по-късно като се разгоря Студената война, СССР започна да говори за тези варварски атомни бомбардировки. Иначе като съюзници в коалицията нито СССР, нито Великобритания отправиха най-беглия упрек към своя съюзник. Учудвам се на тази търпеливост на японците, как те търпят след тези ужасни престъпления, някой да идва в Хирошима и да не им се извинява, като някакъв Обама. Те толкова възпитано очакваха,че той ще се извини. Няма извинение от Чичо Сам. Той винаги е прав.
Фокус:Необходимо ли е днес ядрено разоръжаване според Вас?
Георги Марков:Необходимо е, но за съжаление ядреното оръжие се разпространява. Ето след основните сили в ядрения клуб, начело със САЩ, ядрено оръжие имат Великобритания, Франция, Китай, после Индия и Пакистан. Сега Северна Корея също има ядрено оръжие. Иран стигна някаква степен до ядреното оръжие. Това е една заплаха за цялото човечество, тъй като не се знае кой ще натисне копчето, а натисне ли се копчето, тогава ще бъдат натиснати и други копчета. Тогава вече става страшно. Затова трябва да се ограничат ядрените оръжия и дано ръководителите на великите държави проумеят, че няма смисъл от тези ядрени оръжия. Те могат да служат за възпиране, но в същото време могат да предизвикат една унищожителна световна ядрена война. Тя ще бъде последната война и няма да има кой да напише историята й.
Деница КИТАНОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка