Стартира цялостна програма за модернизация на NH90

Pan.bg 25 юни 2024 | 09:52 views (826) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.comНа 13 юни 2024 г. NH Industries (NHI) и Агенцията за управление на хеликоптери на НАТО (NAHEMA) подписаха договор за стартиране на разработката и квалификацията на модернизацията на вертолетите NH90 Block 1 (известно още като Software Release 3). NAHEMA действа от името на Белгия, Германия, Холандия и Италия. Тази програма е част от пътната карта за еволюцията на NH90 и представлява голямо подобрение по отношение на възможностите както за варианта TTH, така и за варианта NFH на бойния хеликоптер NH90.

„Подписването на договора SWR3, който бележи стартирането на модернизацията на NH90 Block 1, е важен крайъгълен камък за програмата NH90 и е ясен знак, че нашите клиенти от НАТО се доверяват на NH90 и планират да го експлоатират още много десетилетия напред. Имаме ясен план за удължаване на живота на NH90 до 50 години и ще трябва да модернизираме вертолета, за да сме сигурни, че ще остане адекватен на бойното поле на утрешния ден. Програмата Block 1 ще обхване следващите 10-15 години. Отвъд този хоризонт ние също планираме надстройката на Block 2, която ще определи бъдещите еволюции на платформата и ще гарантира, че тя ще продължи да отговаря на нуждите на бойното поле на утрешния ден” заяви Аксел Алочио, президент на NHI и ръководител на програмата NH90 в Airbus Helicopters.

Първата фаза на тази програма на стойност 600 млн. евро включва надграждане на комуникационния пакет NH90 и интегрирането на Data Link 22, което позволява оперативна съвместимост отвъд линията на видимост, без да се преминава през сателитни комуникации. Ще бъде интегриран и IFF Mod 5 Level 2 (най-новата версия на устройството, използвано за идентифициране и проследяване на военни самолети). Други подобрения ще бъдат достъпни за операторите и включват интегрирането на последно поколение електрооптична система, нов потапящ се сонар и интегрирането на торпедото MK 54 и противокорабната ракета Marte ER. NH90 Block 1 ще може да навигира с глобална навигационна сателитна система (GNSS) за граждански цели и система за управление на полета. Втората фаза на програмата, която в момента е в процес на финализиране, ще се състои от внедряването на подобренията в конфигурацията Block 1на общо около 200 вертолета NH90, от варианта NFH, така и варианта TTH.

NHIndustries е най-голямото съвместно предприятие за вертолети и отговаря за проектирането, производството и поддръжката на хеликоптера NH90, един от лидерите в последното поколение военни хеликоптери. Компанията взема най-доброто от европейската вертолетна и отбранителна индустрия, като е собственост на Airbus Helicopters (62,5%), Leonardo (32%) и GKN Fokker (5,5%). Всяка компания има дълго авиационно родословие и внася върха на своите умения и опит в крайния продукт.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Стартира цялостна програма за модернизация на NH90

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка