Eurosatory 2024 - Leonardo демонстрира бойният вертолет от ново посоление AW249

Pan.bg 20 юни 2024 | 12:50 views (1258) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defenceturkey.comРезултатът от силното сътрудничество между италианското МО и Leonardo, AW249 (обозначен като AH-249A NEES - Nuovo Elicottero da Esplorazione e Scorta – известен като Fenice) е единственият западен чист боен хеликоптер, в развитие, за да отговори на строги нововъзникващи оперативни изисквания за следващите 30+ години. Той използва възможности и технологии, недостъпни никъде днес, уникално и идеално свързвайки по-нататъшното постепенно развитие на военния вертикален асансьор.

За да управлява бързо развиващ се сценарий, AW249 разполага с пълна отворена архитектура с капацитет за значителен допълнителен растеж и адаптиране на системата/възможностите, за да отговори на взискателните пазарни изисквания. В допълнение към високата производителност (скорост, обхват, мощност и полезен товар, Hot&High условия, маневреност за несравним полет на земната повърхност), „сърцето“ на AW249 е способността му да бъде напълно интегриран и оперативно съвместим в модерното многодомейнно бойно поле (въздух-земя-море-космос-кибер). AW249 разполага с усъвършенстван дисплей с голяма площ, интерфейс „човек-машина“ и сензорен екран/устройства за разпознаване на жестове в пилотската кабина с тандемни места и изключително усъвършенствана система за управление на огъня, разработена от Leonardo. Дисплеите и модерната пилотска каска позволяват на екипажа да има бърз достъп до критична информация за полета, навигацията и мисията, осигурени от множество сензори и усъвършенствана свързаност.

AW249 може да изпълнява различни мисии, включително въздушен ескорт, близка въздушна поддръжка, близка атака и въздушно блокиране. Хеликоптерът може също да действа като елемент за събиране на информация на система C4 (ISTAR), като използва системите за наблюдение (или собствените си, или тези на сътрудничещите звена) за сканиране на територията, идентифициране на наземни единици (както приятели, така и врагове) за свои собствени използване или разпространение на информацията чрез защитен канал до командно-контролния център. Следователно AW249 използва най-добре усъвършенстваните възможности за екипажни/без екипажни платформи. Мощните двигатели позволяват работа в най-екстремните условия с оперативна способност на борда, проектирана от самото начало. AW249 е оборудван с гъвкава оръжейна система, която включва управляеми и неуправляеми 70 mm ракети, инфрачервени управляеми ракети „въздух-въздух“ и радио- или оптично управляеми ракети „въздух-земя“ в допълнение към 20 mm 3-цевно оръдие Gatling. Изключителната способност за оцеляване се основава на усъвършенстван комплекс за интегрирана отбранителна помощ (IDAS), заедно с бронирани седалки и балистични толерантни резервоари за гориво, устойчивост на удар и ниска откриваемост и в допълнение към превъзходната ситуационна осведоменост, осигурена от неговата навигация и способност за синтез на сензори. AW249 се разработва и с възможности за цифрова симулация и най-съвременна техническа поддръжка и подход към услугите за обучение, като се възползва от симулация на мисии с висока прецизност и виртуална реалност и предписана поддръжка чрез събиране и анализ на данни, наред с други.

Лоренцо Мариани, съгенерален мениджър на Leonardo, заяви: „AW249 олицетворява ключовите печеливши фактори и възможности, които идентифицирахме в нашата стратегия за отбрана и сигурност: цифрови и със силно използване на AI технологии, свързани в мултидомейн/мрежово ориентиран сценарий, киберзащитен, с голяма автономия и способен на съвместни операции с дистанционно пилотирани системи. Всичко това е напълно вградено в усъвършенствана система, използваща най-доброто от нашата конкурентна позиция в областта на роторкрафта и бордовата електроника. Ето защо ние също вярваме, че това е сектор, в който можем да допринесем за по-силни координирани усилия в Европа. Убедени сме, че характеристиките и възможностите на AW249 представляват изключително конкурентно предложение за стойност и за международния пазар.“

Джан Пиеро Кутило, управляващ директор на Leonardo Helicopters, подчерта: „С AW249 ние достигнахме върха и вероятно дори надхвърлихме границите отвъд очакванията в нашето ноу-хау за военни роторкрафтове. Ние 1 демонстрирахме, че можем да внедряваме всички нови технологии и способности за мисии, правейки утрешния ден възможен още днес в полза на нашия военен партньор. Сътрудничеството с италианската армия, нейните далновидни насоки и ясни изисквания бяха фундаментални за това начинание. Бих искал да благодаря на италианските органи на отбраната за силната им подкрепа.

С максимално тегло при излитане от 8,3 тона, AW249 се разработва, за да замени флота от ударните АW129 на италианската армия, който е към края на своя жизнен цикъл. Прототип AW249 осъществи първия си полет през лятото на 2022 г. Оттогава са построени 4 прототипа, като два летящи вертолети са участвали в изпитания за производителност, системна интеграция и тестване на полезен товар, а още два вече са завършени и скоро ще започнат тестове. Договорът за производство се очаква скоро, като доставките за италианската армия ще започнат през 2027 г.

AW249 се предлага за експортния пазар благодарение на изключителните си възможности и модерен дизайн.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Eurosatory 2024 - Leonardo демонстрира бойният вертолет от ново посоление AW249

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка