NH90 Standard 2 за ССО на Франция започна летателни тестове

Pan.bg 19 юни 2024 | 13:35 views (449) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 18 юни 2024 Airbus Helicopters стартира летателна изпитателна кампания за прототипа NH90 Standard 2. Този стандарт е една от най-новите конфигурации на NH90 и се разработва специално за френската армейска авиация, за да подпомогне операциите на Силите за специалните сили. Френското МО е поръчало общо 18 NH90 в конфигурация Standard 2. Полетните тестове ще продължат до края на годината в съответствие с графика, съгласуван с френската Генерална дирекция по въоръжението (DGA - Direction Générale de l’Armement).

Конфигурацията Standard 2 включва интегриране на електрооптична система Safran Euroflir 410, нов генератор на цифрови карти, инсталация за трети член на екипажа и нови уголемени задни плъзгащи се прозорци, които могат да побират оръжия за самозащита. Тестовете трябва да потвърдят дизайна на новата конфигурация. Прототипът NH90 Standard 2 също така е оборудван с механични и електрически устройства, предназначени за системата за разпределена апертура (DAS) и ново поколение дигитален дисплей, монтиран на каска (HMSD-DD) с оглед на бъдеща интеграция на по-късен етап . Тези системи ще подобрят способностите на специалните сили да работят в изключително взискателни условия.

Тези летателни тестове са част от програмата, стартирана през 2020 г. от Агенцията за управление на хеликоптери на НАТО (NAHEMA) и NHIndustries (NHI) и нейните партньорски компании (Airbus Helicopters, Leonardo и Fokker) за разработването и надграждането на 10 NH90 TTH в конфигурация Standard 2. След стартирането на програмата, през декември 2023 г., NAHEMA от името на френското МО възложи договор на NHIndustries за производството на 8 допълнителни NH90 TTH в конфигурация Standard 2, като по този начин поднови доверието си в програмата NH90.

До края на десетилетието френската армейска авиация ще експлоатира 81 NH90 TTH. NH90 бе доставен за първи път на френската армия през 2011 г. До момента са доставени 63 вертолета NH90 TTH. Те бяха пуснати в експлоатация за първи път в Мали през 2014 г. и оттогава достигнаха общо 50 000 летателни часа.

NH90 на френските въоръжени сили се поддържат от NHI по договора за оперативна поддръжка на NH90 (NOS), заедно с машините на ВС на Германия. Споразумението, базирано на ефективността, делегира голяма част от дейностите по логистика и поддръжка на NHI и позволяващо на клиентите да се съсредоточат върху своите критични операции .

NHIndustries е най-голямото съвместно предприятие за вертолети и отговаря за проектирането, производството и поддръжката на хеликоптера NH90, един от лидерите в последното поколение военни хеликоптери. Компанията взема най-доброто от европейската ротационна и отбранителна индустрия защото е собственост на Airbus Helicopters (62,5%), Leonardo (32%) и GKN Fokker (5,5%). Всяка компания има дълга аерокосмическа история и внася върха на своите умения и опит в крайния продукт.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка