Белгия избра Airbus H145M за въоръжените сили и федералната полиция

Pan.bg 17 юни 2024 | 13:59 views (365) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com


Кралство Белгия ще закупи 15 многоцелеви хеликоптера H145M за армията и два хеликоптера плюс три опции за Федералната полиция. Договорът бе подписан между Агенцията на НАТО за подкрепа и доставки (NSPA), от името на Белгия, и Airbus Helicopters.


„Горди сме, че Белгия се присъединява към нарастващата общност от потребители на H145M. В Европа здравият многоцелеви хеликоптер се превръща в еталон за тактически способности за въздушен транспорт, специални операции и мисии за медицинска евакуация. Сигурни сме, че H145M бързо ще се превърне в ключов актив за портфолиото на белгийската отбрана и сигурност“ заяви Бруно Евен, главен изпълнителен директор на Airbus Helicopters.

H145M е многоцелеви военен хеликоптер, който предоставя широка гама от мисионерски способности. В рамките на минути хеликоптерът може да бъде преконфигуриран от роля за лека атака, с аксиални балистични и направлявани оръжия и най-съвременна система за самозащита, до версия за специални операции, включително оборудване за бързо спускане по рапел. Изчерпателните пакети за мисии включват възможности за повдигане и външен товар. Освен това H145M включва опции за бъдещи способности, включително връзки за данни, допълнителни комуникационни системи и цифровизация на други мисии.

H145M е военната версия на изпитания, лек двумоторен хеликоптер H145. Глобалният флот от семейството H145 вече е натрупал повече от 7 млн. летателни часа. Използва се от въоръжените и правоприлагащите сили по целия свят за най-взискателните мисии. Германия вече оперира с 16 хеликоптера H145M LUH SOF и осем H145 LUH SAR и наскоро поръча до 82 допълнителни хеликоптера от този тип. Американската армия използва почти 500 хеликоптера от семейството H145 под името UH-72 Lakota. Настоящи оператори на H145M са Унгария, Сърбия, Тайланд и Люксембург; Кипър е поръчал 6 вертолета, както и Бруней и Обединеното кралство.

Задвижван от 2 двигателя Turbomeca Arriel 2E, H145M е оборудван с цифрово управление на двигателя (FADEC). В допълнение, хеликоптерът е оборудван с пакета за цифрова авионика Helionix, който, наред с иновативното управление на данните за полета, включва високоефективен 4-осен автопилот, който значително намалява натоварването на пилота по време на мисии. Особено ниският му акустичен отпечатък прави H145M най-тихия хеликоптер в своя клас.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка