Русия ратифицира споразумение с Китай за създаване на лунна станция

Pan.bg 12 юни 2024 | 22:06 views (375) commentaries(0)
img
пан.бг
Руската федерация ратифицира споразумение с Китай за сътрудничество в създаването на лунна станция
Документът определя областите и формите на сътрудничество, финансиране и определя поетапен план за изпълнение на проекта

МОСКВА, 12 юни. Руският президент Владимир Путин подписа закон за ратифициране на споразумение с китайското правителство за сътрудничество в създаването на Международна научна лунна станция (МКС). Документът е публикуван на портала за правна информация.


Той беше подписан в Москва и Пекин на 25 ноември 2022 г. за създаване на организационна и правна рамка за сътрудничество при създаването и експлоатацията на станция за изследване и използване на Луната за мирни цели. Споразумението определя областите и формите на сътрудничество, процедурата за финансиране, определя поетапен план за изпълнение на проекта, урежда данъчни и митнически въпроси, въпроси на експортния контрол, а също така установява механизъм за разрешаване на спорове в случай на разногласия между страните.

Документът обръща специално внимание на ефективната защита на интелектуалната собственост, получена в резултат на съвместна дейност, процедурата за обработка на поверителна информация, както и правната и физическата защита на собствеността на страната, намираща се по споразумението на територията на друга държава.
Други разпоредби на споразумението

Освен това споразумението установява принципа на взаимен отказ от искове за отговорност и обезщетение за вреди, причинени в резултат на дейностите, предвидени в този документ. Пояснява се, че този принцип не се прилага за случаите, когато вредата е причинена от умишлено нарушение или действия, извършени поради груба небрежност.

Страните също така се ангажират да улесняват дейността на граждани, които влизат на територията на друга държава - страна по споразумението, за работа в рамките на двустранни космически програми и проекти.

Както се отбелязва в придружаващите материали към закона, създаването на Международната научна лунна станция ще разкрие широки възможности в развитието на естествения спътник на Земята, по-специално ще даде възможност за многоцелева изследователска работа, включително изследване и използване на Луната, лунни наблюдения, фундаментални изследователски експерименти и технологични тестове, с възможност за дългосрочна безпилотна работа с перспектива за осигуряване на човешко присъствие на Луната.източник


тасс

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка