ШАБЛА 2024 ЗАПОЧНА!

Pan.bg 11 юни 2024 | 19:45 views (551) commentaries(0)
img
От 10.06. до 13.06.2024 г. на Зенитния полигон на ВВС – Шабла, ще бъдат проведени съвместни бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски, като част от учението на НАТО „RAMSTEIN LEGACY 2024“. Общ ръководител на стрелбите ще бъде заместник-командирът на Военновъздушните сили, бригаден генерал Димитър Георгиев.
В продължение на четири дни участващите формирования от Военновъздушните сили и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили, ще проведат съвместни действия за повишаване на бойната си подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат. Ще бъдат отработени елементи от процеса на планиране и управление на наземно-базираните средства за ПВО в съюзна среда и бойни стрелби с формирования на зенитно-ракетни войски. Ще се проведат съвместни полети над море с летателни екипажи от състава на българските Военновъздушните сили за отстрели и бойни стрелби по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел.
Бойната техника от състава на българските ВВС, планирана за участие в съвместните бойни стрелби включва самолети-изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25, вертолети Ми-24 и зенитно-ракетните комплекси С-125 „Нева”.
По време на съвместните полети ще бъдат изпълнявани упражнения от програмите за бойна подготовка на летателните екипажи над суша и море за възстановяване, придобиване, поддържане и усъвършенстване на подготовката на част от летателния състав. Участниците от зенитно-ракетни войски ще отработят алгоритми и процедури за командване и управление на НАТО при противодействие на въздушен противник. По време на стрелбите ще се извършат реални пускове по въздушни мишени и кинетично въздействие с въоръжение „въздух - повърхност“ по морска мишена.
На 12 юни, от 12:00 часа на Зенитния полигон на Военновъздушните сили - Шабла ще се проведе Медиен ден.
ЗА УЧАСТИЕ В НЕГО ЩЕ БЪДАТ ДОПУСКАНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЦЕНТРАЛНИТЕ И РЕГИОНАЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ, ПОСТОЯННО АКРЕДИТИРАНИ ДА ОТРАЗЯВАТ ДЕЙНОСТТА НА МО, ВВС И ВМС ПРЕЗ 2024 ГОДИНА.

Същите ще могат да влизат на територията на полигона до 10:30 часа.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка