Украйна планира да задържи част от F-16 в чужбина. Руската федерация вече заплаши с удар по тях

Pan.bg 10 юни 2024 | 16:32 views (336) commentaries(0)
img
пан.бг


Украйна планира да задържи част от F-16 в чужбина. Руската федерация вече заплаши с удар по тях
Валентина Романенко — понеделник, 10 юни 2024 г., 14:22 ч

F-16, ИЛЮСТРАЦИОННА СНИМКА ОТ GETTY IMAGES

Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна съобщават, че определен брой изтребители F-16, които партньорите ще прехвърлят в Украйна, ще бъдат съхранявани в безопасни авиобази в чужбина, за да не станат цели за вражески атаки. Русия декларира, че ще счита предоставените на Украйна Falcon, които ще бъдат базирани в чужбина, като легитимни цели, ако самолетите участват в бойни полети.

Източник: Сергей Голубцов, началник на авиацията на Командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна, в интервю за Радио Свобода, Андрий Картаполов, председател на Комитета по отбрана на Държавната дума на Руската федерация, в коментар за пропагандата медия на Руската федерация "РИА Новости".

Пряката реч на Голубцов: „Има бройка, която ще отиде в Украйна. Има определена бройка самолети, които ще бъдат съхранявани в безопасни авиобази, не в Украйна, за да не са мишени тук. И това ще бъде нашият резерв в случай на необходимост от подмяна на дефектни самолети, по време на рутинна работа.

Тоест, за да можем постоянно да имаме определен брой самолети в оперативния инвентар, който да отговаря на броя на пилотите, които ще имаме. Ще има повече пилоти – ще има повече самолети в Украйна“.

Пряката реч на Картаполов: „Ако те (F-16) няма да бъдат използвани по предназначение, значи няма да бъдат (легитимна цел за руските въоръжени сили), но ако участват в бойни полети, със сигурност ще бъдат. Включително летищата, на които са базирани, с всички произтичащи от това последствия”.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка