Белгия ще предаде на Украйна 30 изтребителя F-16. Зеленски: Първите F-16 ще пристигнат тази година /СНИМКА/

Pan.bg 28 май 2024 | 12:27 views (417) commentaries(0)
img
pan.bg

Белгия и Украйна подписаха споразумение за сигурност за 10 години. Документът предвижда отпускането на 977 милиона евро военна помощ на Украйна през тази година и предаването на 30 самолета F-16 до 2028 г.

Украйна и Белгия подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа за Киев в отблъскването на руската агресия. Това съобщиха във вторник, 28 май, премиерът на Белгия Александър де Кроо и президентът на Украйна Владимир Зеленски в социалната мрежа X. Президентът на Украйна пристигна на официално посещение в Брюксел.

Според двамата политици, документът предвижда 977 милиона евро белгийска военна помощ за Украйна през тази година, както и ангажимента на Белгия да предоставя подкрепа на Киев в продължение на 10 години.

„Споразумението гарантира навременна помощ от Белгия, модерна бронирана техника, оборудване за нуждите на ВВС и ПВО на Украйна, морска сигурност, разминиране, участие в коалицията за доставка на артилерийски боеприпаси, както и военно обучение “, каза Зеленски в изявление.Зеленски: Първите F-16 ще пристигнат в Украйна тази година

Освен това, Белгия, съгласно споразумението, ще предостави на Украйна 30 изтребителя F-16 до 2028 г., каза белгийският външен министър Хаджа Лабиб пред радио RTL във вторник. Според Зеленски, първите самолети ще пристигнат в Украйна тази година. В документа за първи път се посочва точният брой изтребители, които Белгия ще прехвърли в Киев.

Споразумението също така очертава желанието на белгийските власти да използват средства от замразени руски активи в подкрепа на Украйна. „Белгийският фонд за Украйна и други фондове, финансирани от белгийското корпоративно данъчно облагане, наложено върху неочаквани печалби, получени от замразени руски активи, държани в белгийския централен депозитар за ценни книжа Euroclear, служат за предоставяне на текуща военна и гражданска подкрепа на Украйна,“ - се казва в текста на документа публикуван на сайта на президента на Украйна.

Ден по-рано Зеленски посети Испания, където също подписа двустранно споразумение за сигурност. Испанското правителство обеща да предостави военна помощ на Украйна в размер на един милиард евро.Източник: DW Снимка: gdb.rferl.org

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка