На Слънцето откриха уникално плазмено цунами

Pan.bg 24 май 2024 | 10:37 views (348) commentaries(0)
img
pan.bg

Астрономи от Сичуанския педагогически университет (Китай) откриха уникално плазмено цунами, генерирано от изригване на слънцето, фокусирано от дупка в короналната среда. Това се съобщава в статия, публикувана в научното списание Nature Communication (NatCom). https://www.nature.com/ncomms/

Учените обясниха, че в слънчевата корона (външната най-гореща и разредена част от слънчевата атмосфера) възникват магнитохидродинамични вълни, които нагряват плазмата, ускорявайки слънчевия вятър и създавайки мощни изригвания.

Анализирайки данните от Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА за слънчевата експлозия през 2011 г., изследователите установиха, че тя е причинила мощни вълни. Тези вълни преминават по повърхността на Слънцето, образувайки дъгообразен фронт. Те влизат през короналната дупка - област от относително студена и по-малко плътна плазма в слънчевата корона - на ниска географска ширина спрямо екватора на Слънцето със скорост от около 350 километра в секунда.

При преминаване през далечния ръб на коронарната дупка, първоначално дъгообразният фронт на вълната променя извивката си и става седловиден. Тогава вълните се събират в една точка. В този случай короналната дупка, поради своята структура, действа като вид магнитохидродинамична леща за фокусиране на плазменото цунами.

Източник: gazeta.ru Снимка: Depositphotos

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка