Министърът на промишлеността на Турция: Турски БЛА охраняват небето на почти 40 държави

Pan.bg 23 май 2024 | 20:11 views (576) commentaries(0)
img
pan.bg

Нивото на локализация в отбранителната промишленост на Турция се е увеличило от 20 процента до повече от 80 процента, каза министърът на промишлеността Мехмет Фатих Качир

Турските безпилотни летателни апарати защитават небето на почти 40 държави. Това каза министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Качир в разговор с Anadolu в кулоарите на бизнес форума, който се провежда в Сараево.

„Турция е номер едно в света по безпилотни летателни апарати. Небето на почти 40 държави се охранява от турски БЛА. Степента ни на локализация в отбранителната индустрия на Турция се е увеличила от 20 процента на повече от 80 процента. Тази история доведе до създаването на гигантска екосистема с 3500 компании и почти 80 хиляди квалифицирани служители. Гордеем се също, че сред тях са и най-добрите екипи в света като „Байкар“. Вярваме, че технологиите са ценни, стига да се използват в полза на човечеството и нашият пробив в отбранителната индустрия е част от тази цивилизационна перспектива“, каза министърът.

Качир припомни, че турският БЛА Bayraktar AKINCI е бил успешно използван при издирването на катастрофиралия хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и други официални лица.

„Благодарение на агенция Anadolu тази вечер почти 5 милиона души гледаха това събитие на живо. „Аз също поздравявам Anadolu, те споделиха този процес стъпка по стъпка с целия свят от първия момент“, отбеляза министърът.

Според него, постиженията на Турция в отбранителната индустрия се следят отблизо от целия свят, Анкара може да задоволи собствените си нужди с вътрешни и национални системни продукти в областта на отбраната.

„Турция е страната, която се развива най-добре в света“, подчерта ръководителят на Министерството на индустрията.

Днес Турция е водеща страна в Европа както в индустрията, така и в технологиите

Министърът отбеляза, че днес Турция е водеща страна в Европа както в индустрията, така и в технологиите.

„Турция е най-големият производител в Европа, от търговски автомобили до плоско стъкло, от слънчеви панели до металургичната промишленост, цимент и домакински уреди. Ние сме първи в Европа по производство на слънчеви панели и товарни автомобили, първи в Европа и втори в света по производство на битова техника“, подчерта Каджир.

Според него, Турция възнамерява да пренесе целия този индустриален потенциал на Балканите и страната има опит да реализира плановете си.

„Ние имаме организирани индустриални зони, за последните 22 години увеличихме броя им от 192 на 361. Заетите в организираните индустриални зони се увеличиха от 415 хиляди на 2 милиона 600 хиляди. Броят на действащите съоръжения в организираните промишлени зони нараства от 11 хиляди на 58 хиляди. Всичко това са резултатите от производствените стъпки, които предприехме през последните 22 години“, отбеляза той.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: i.ytimg.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка