Корейските самолети FA-50 в Полша бяха спрени. Армията има големи проблеми с тях

Pan.bg 17 май 2024 | 13:39 views (733) commentaries(0)
img пан.бг
Archiwum / Paweł Bejda / Portal XСамолетите FA-50 бяха спрени. Армията има големи проблеми с корейските машини
Марчин Вирвал
Едита Жемла
15 април 2024 г., 06:00 ч

Най-новият учебно-боен самолет на полската армия, корейският FA-50, беше спрян от експлоатация за няколко месеца. Това е резултат от небрежност и грешки в резултат на договора, подписан от предишния министър на отбраната Мариуш Блашчак. Има много повече проблеми с южнокорейските изтребители. - В момента те са повече проблем, отколкото полза за ВВС - казват пилоти в разговори с Onet.
Самолетите FA-50 бяха спрени. Огромните проблеми на армията с корейските машини Архив / Paweł Bejda / Portal X
FA-50.

През септември 2022 г. тогавашният ръководител на Министерството на националната отбрана Мариуш Блашчак в присъствието на президента Анджей Дуда одобри в Минск Мазовецки договор за закупуване на 48 леки изтребителя FA-50 на стойност 3 милиарда щатски долара.
– Министър Блашчак искаше бърз политически успех и го постигна. Но резултатът от този така наречен успех са драматични проблеми в обучението на пилоти и несигурни перспективи за по-нататъшното използване на тези машини - казват ни експерти по обучение на пилоти
В общата треска за покупки полската страна дори забрави да поръча симулатор за катапултиране на пилотите. Ние също нямаме оръжие за тези машини
Още такива текстове можете да намерите на началната страница на OnetКонтакт с авторите: marcin.wyrwal@redakcjaonet.pl; edyta.zemla@redakcjaonet.pl

Нашата информация показва, че в средата на март, след почти тримесечно прекъсване, изтребителите FA-50, закупени от Южна Корея, отново успяха да се вдигнат във въздуха. На въпроса ни за спирането на тези машини от Министерството на националната отбрана ни информираха, че „генералът не е спрял формално полетите на този тип самолети“, но „корейската страна се нуждае от време, за да предостави допълнителна документация“.

Няколко седмици по-рано генерал Веслав Кукула, началник на Генералния щаб на полската армия, публично призна, че полетите на тези машини са спрени, а договорът за закупуването им, одобрен от предишното ръководство на Министерството на отбраната, бяха подписани по такъв начин, че днес са необходими време и работа, за да се поправят недостатъците.


Пряката причина за приземяването на самолетите, разположени в 23-та тактическа авиационна база в Минск Мазовецки, е липсата на сертификати за пиротехника, поставена в катапултни седалки.

Възниква въпросът как самолетите FA-50 летяха миналата есен, преди полетите им да бъдат отменени, след като тогава нямаха необходимите сертификати.


превод от полски ПАН.БГ

източник

ОНЕТ ведомости

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка