Сенатор настоява ATACMS да бъде изпратен в Украйна до края на следващата седмица

Pan.bg 22 апр 2024 | 00:39 views (409) commentaries(0)
img
пан.бгСенатор настоява ATACMS да бъде изпратен в Украйна до края на следващата седмица
Иванна Костина, Катерина Тищенко — неделя, 21 април 2024 г., 20:06 ч.

ATACMS, снимка от Getty Images

Председателят на комисията по разузнаване на Сената на САЩ Марк Уорнър разрешава доставката на ракети с голям обсег ATACMS на Украйна до края на следващата седмица.

Източник: Warner по CBS News, съобщава "Европейска истина"

Подробности: Коментирайки приемането от Камарата на представителите на законопроект за помощта за Украйна, сенаторът изрази надежда, че след подписа на президента Джо Байдън оръжията ще бъдат изпратени на Украйна до края на следващата седмица.

„Надявам се, че след като този (законопроект, ред.) стигне до президента до вторник или сряда, тези доставки на ATACMS с по-голям обсег буквално ще бъдат пуснати...“, каза той.

Уорнър отговори утвърдително на въпрос дали ще става въпрос за далекобойна артилерия.

На въпрос дали не са само боеприпаси, той каза: „ATACMS... Вярвам, че през последните няколко месеца администрацията беше готова да подготви или предостави ATACMS. Това е записано в този закон.“


Сенаторът отбеляза, че моралът на украинците е отличен, но той е бил подкопан през последните няколко месеца, когато им давали буквално нормирани снаряди, по 8-10 снаряда на ден.

„Не можете да подценявате смелостта и решителността на украинците, но ако нямат средства, те не могат да издържат на тази борба“, каза Уорнър.

Какво предшества: В събота Камарата на представителите на САЩ гласува законопроект за чуждестранна помощ за Украйна. 311 членове на долната камара на Конгреса на САЩ гласуваха в подкрепа на проекта, а 112 се обявиха против.

Беше обещано проектът да бъде внесен в Сената за разглеждане като поправка към законопроекта на Сената за международната помощ на САЩ HR.815, който беше приет през февруари. Това трябва да опрости процеса на одобрение на пакета в Сената.

Лидерът на мнозинството на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър каза, че Сенатът ще гласува законопроекта във вторник, 23 април.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подпише одобрения проект с помощта.

Вече беше съобщено, че на Пентагона ще му трябва по-малко от седмица след приключване на всички процедури за приемане на съответното законодателство, за да достави част от оръжията на украинските части.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка