Обединеното кралство поръча още вертолети H145

Pan.bg 19 апр 2024 | 13:25 views (718) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 19 април 2024 г. Министерството на отбраната на Обединеното кралство поръча още 6 вертолета Airbus H145, като следваща стъпка в обновяването на своя вертолетен флот и намаляване на броя на различните типове в експлоатация.

Новите вертолети ще бъде разгърнат в Кипър предимно за реагиране при извънредни ситуации и в Бруней, за да подпомогне военното обучение на военнослужещи от Обединеното кралство за война в джунглата и ще замени Airbus Puma, които в момента изпълняват тези роли.

Управляващият директор на Airbus Helicopters в Обединеното кралство Лени Браун каза: „Поздравяваме МО за това интелигентно придобиване, което едновременно осигурява вертолета с правилния размер за изискванията в Кипър и Бруней, представлява отлична стойност за данъкоплатеца на Обединеното кралство и е друга ключова стъпка в рационализиране на видовете в парка от транспортни вертолети. H145 Jupiter и клонинга му H135 Juno продължават да демонстрират изключителна надеждност и гъвкавост в тренировъчната роля във военната система за летателно обучение (MFTS) и ще внесат тези важни атрибути и в новите си задачи“.

Новите вертолети ще бъдат доставени следващата година и ще служат паралелно с 29 H135 и 7 H145 в Летателното училище за вертолети, което обучава всички британски военни пилоти като част от програмата MFTS в авиобаза RAF Shawbury. Увеличеният флот H145 носи икономии на разходите за поддръжка и значително намалява времето за обучение на пилоти.

Най-новата версия на най-продавания H145 на Airbus добавя иновативен ротор с 5 лопатки към многофункционалния H145, увеличавайки полезния товар на вертолета със 150 kg. Опростеният дизайн на новия основен ротор без лагери улеснява операциите по поддръжката, подобрява обслужването и надеждността и подобрява комфорта на полета както за пътниците, така и за екипажа.

В световен мащаб има повече от 1675 вертолета от семейството H145 в експлоатация, с общо повече от 7,6 млн. летателни часа. Задвижван от 2 двигателя Safran Arriel 2E, H145 е оборудван с пълномощно цифрово управление на двигателя (FADEC) и цифрова авионика Helionix. Авиониката Helionix генерира значителни спестявания в обучението на пилоти поради сходството между различните типове Airbus, включително H135 и H175M. Тя включва високоефективен 4-осен автопилот, повишаващ безопасността и намаляващ натоварването на пилота. Неговият особено нисък акустичен отпечатък прави H145 най-тихия вертолет в своя клас, докато неговите CO2 емисии са най-ниските сред неговите конкуренти.

image
H145 Jupiter HT1 в авиобаза RAF Shawbury

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка