Полша иска да стане част от системата "Европейски небесен щит"

Pan.bg 17 апр 2024 | 11:19 views (410) commentaries(0)
img
pan.bg

Полският премиер Доналд Туск обяви за необходимостта на страната да засили защитата на въздушното си пространство в условията на възможна атака от Руската федерация.

Полша сериозно обмисля участие в проекта "Европейски небесен щит" (European Sky Shield Initiative, ESSI), за да засили защитата на въздушното си пространство при евентуално нападение от Руската федерация. „Нашата задача днес е да използваме всички системи за защита на полското въздушно пространство, за да направим Полша толкова безопасна, както е Израел“, каза министър-председателят Доналд Туск във вторник, 16 април, след заседание на кабинета по въпросите на сигурността.

Туск подчерта, че по време на атаката на Иран срещу Израел, последният е успял да прихване почти всички ракети и дронове, докато Украйна е успяла да унищожи само една трета от руските ракети. „От това следва, че за да се повиши нивото на сигурност, трябва да се контролира въздушното пространство над територията“, агенция dpa цитира полския премиер.

Проектът "Европейски небесен щит"

Системата за ПВО "Европейски небесен щит", създадена по инициатива на Германия, е предназначена да укрепи защитния чадър на НАТО. Проектът предвижда съвместно закупуване от европейски страни на системи за ПВО IRIS-T SLM.

В Полша няма консенсус относно участието в германската инициатива. Президентът Анджей Дуда по-рано нарече ESSI „германски бизнес проект“, към който Варшава не трябва да се присъединява, тъй като вече използва системи Patriot заедно със САЩ и Обединеното кралство. Премиерът на страната Доналд Туск настоява за обратното, потвърждавайки своята гледна точка с аргументите на полските военни, които не виждат никакви недостатъци в участието на Полша в няколко проекта за ПВО на фона на нарастващата заплаха от Руската федерация.

Президентът отговаря за Въоръжените сили в Полша, но правителството взема решения относно закупуването на оръжия. Туск и Дуда представляват различни политически лагери и не са съгласни по много вътрешнополитически въпроси. В същото време Полша е един от най-близките военни съюзници на Украйна във войната с Русия. Западната военна помощ се транспортира през страната до Киев. Този факт превръща Варшава в една от основните потенциални цели за Руската федерация сред партньорите на Украйна в Европейския съюз.

Източник: DW Снимка: Joerg Carstensen/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка