Норвегия ще прехвърли 22 броя F-16 на Украйна, одобрени от САЩ

Pan.bg 12 апр 2024 | 06:00 views (605) commentaries(0)
img
пан.бгНорвегия се готви да прехвърли 22 изтребителя F-16 на Украйна, одобриха САЩ
Олег Павлюк, Тетяна Олийник — четвъртък, 11 април 2024 г., 23:39 ч.

F-16, илюстративна снимка - Getty Images

Като част от бойната коалиция Норвегия се готви да предаде на Украйна 22 бойни самолета F-16, 12 от които са в годно за употреба състояние.

Източник: Норвежкият портал Nettavisen научи за това от свои източници, пише "Европейска истина".

Подробности: Според Nettavisen Норвегия е получила разрешение от САЩ да прехвърли 22 изтребителя F-16 в Украйна, както и двигатели, помощни материали, симулатори, резервни части и друго подходящо оборудване.

Това обаче не означава, че всички тези 22 изтребителя са напълно изправни – някои могат да се използват за резервни части и ремонт на други самолети.

В материала на Nettavisen се казва, че 12 норвежки F-16, които Норвегия планира да продаде на американската компания Draken International, наистина може да са годни за полет - съответният договор е подписан през декември 2021 г.

„Изглежда, че договорът за продажба с Draken International няма да бъде изпълнен, а самолетите, които трябваше да бъдат използвани за обучение в САЩ, вместо това ще бъдат използвани за защита на въздушното пространство на Украйна“, пише вестникът.

Изданието не уточнява сроковете, в които Украйна може да получи норвежките F-16, но предполага, че това няма да стане преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли тази година.

Припомняме, че още през лятото на 2023 г. Норвегия потвърди, че се е присъединила към коалицията F-16, но не назова публично броя на изтребителите, които ще прехвърли на Украйна. Според норвежките медии тогава става дума за пет до десет дъски.

В началото на януари Норвегия изпрати няколко F-16 в Дания за обучение на украински пилоти и помощен персонал.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка