Учените допускат масова загуба на сателити заради слънчеви бури

Pan.bg 12 апр 2024 | 04:30 views (588) commentaries(0)
img
pan.bg

Слънчевите бури могат да отклонят сателитите в ниска земна орбита на стотици километри от техните траектории. Проблемът засяга не само малки апарати, но и такива големи обекти, като МКС и китайската космическа станция Тянгун. Това съобщи порталът Space.com с позоваване на експерти. https://www.space.com/

„На височина от 500 километра можем да определим позицията на сателитите с точност до два сантиметра. Но на по-ниска височина това се превръща в голям проблем“, каза Алекс Солтман, главен изпълнителен директор на базираната в Калифорния спътникова компания GeoOptics.

Ефектът се дължи на факта, че слънчевите изригвания увеличават плътността на горните слоеве на атмосферата на Земята. Тези промени могат да отклонят сателитите от курса, като ефектите на слънчевия вятър са най-силни на височини от около 400 километра и по-ниски. МКС се намира точно на това разстояние от планетата, а Тянгун се намира само на 25 километра по-високо.

Слънчевото влияние прави много трудно прогнозирането на орбиталните маневри заради променящия се профил на съпротивление на апаратите. Подготовката за маневрите отнема няколко дни. Приблизително по същото време до Земята достигат слънчеви плазмени емисии, които обикновено се случват неочаквано.

Учените очакват настоящият слънчев цикъл, 25-ият от началото на наблюденията, да достигне своя връх по-късно тази година. От последния пик през 2014 г. броят на сателитите в орбита се е увеличил седем пъти. Ето защо по време на наближаващия пик на слънчевите бури не може да се изключи загуба на контрол или дори загуба на много апарати, предупредиха експерти.

По-рано стана известно, че слънчевите бури могат да причинят аварии в железниците.

Източник: gazeta.ru Снимка: Depositphotos

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка