Отбелязаха 120 г. от рождението на ген. Захари Захариев, представиха нова книга за живота му

Pan.bg 07 фев 2024 | 13:41 views (6056) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 6 февруари 2024 г. се навършиха 120 години от рождението на изтъкнатия летец, командир, педагог, организатор и общественик ген. Захари Захариев. герой на НРБ и на СССР.

Честването на годишнината започна с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. На мероприятието присъстваха командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров, офицери от ВВС, посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, аташето по отбраната на Русия в София, както и полковник проф. д-р Мануш Христов от ВВВУ „Г. Бенковски“, много граждани.

Час по-късно се състоя и тържественото събрание-концерт в Централния военен клуб в София. Честването бе под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. На мероприятието дойдоха над 100 души и залата определено бе тясна за тях, като дори имаше доста правостоящи.

Сред официалните гости бяха: ген.-майор Димитър Петров, командир на ВВС; бриг. ген. Юлиян Радойски, командир на ВВВУ „Г. Бенковски“; съветниците на Президента и върховен главнокомандващ Румен Радев по сигурност и отбрана Стефан Годжевръгов и Илия Милушев; председателят на БАА бриг. ген. о. з. Пламен Богданов; бившият командващ на ВВС и Началник на ГЩ на БА ген. о. з. Михо Михов; председателят на СОСЗР ген. о. з. Златан Стойков, председателят на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов, полк. доц. д-р Росен Димитров, началник на катедра „ВВС и ПВО“ във ВА „Г. С. Раковски“, председателят на БАС Евгени Белий; кметът на Разград Добрин Добрев; първият български космонавт ген.-лейт. о. з. Георги Иванов и третият български космонавт полк. о. з. Красимир Стоянов; Румен Петков, председател на партия АБВ, над 100 ветерани от ВВС, спортната авиация, познати и приятели на генерала.

Водещ бе бриг. ген. Спас Спасов, председател на Фондация „Български ВВС“. Във встъпителните си думи той припомни първата си среща с ген. Захари Захариев като курсант във ВНВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия: „Във военното училище го посрещаха, като татко на военната авиация“.

„Генерал Захариев бе убеден български патриот и републиканец, работи за издигане авторитета на родната авиационна школа. Без усилията на генерал Захариев, подчертава още президентът, бе немислимо решаването в кратки срокове на титаничната задача за изграждане в България на Военновъздушни сили след 9 септември 1944 г. “, бе казано в поздравителния адрес на държавния глава до организаторите на проявата, прочетен от неговия съветник по отбрана и сигурност военния пилот полк. о. з. Илия Милушев.

Полк. Мануш Христов от ВВВУ „Г. Бенковски“ изнесе подробен доклад за жизнения път и заслугите на ген. Захариев към авиацията:
Ген. Захари Захариев (Волкан Семёнович Горанов в СССР, Халил Екрем в Испания) остава дълбока следа в историята ни като първостроител на съвременната българска авиация. Роден е на 6 февруари 1904 г. в с. Бесарбово, Русенско в семейството на учителя Симеон Захариев Антонов (1873 - 1969). Завършва гимназия в Разград (1923). Постъпва на наборна служба в армията (1924), приет е в авиационното училище в Божурище. Летец е от 1925 г. Става член на нелегалната Българска комунистическа партия (1926). След завършване на учението (1927) продължава службата в авиационни части. През 1931 г. е арестуван и е даден под съд като организатор на първомайска стачка. Уволнен е от армията, преминава в нелегалност. Политемигрант в СССР от 1931 г. до 1944 г. Изпратен е за летец-инструктор в Тамбовското авиационно училище на Гражданския въздушен флот (ГВФ). В съветската авиация после заема и длъжностите командир на звено, командир на авиоотряд, командир на ескадрила, началник на Тамбовското авиационно училище, началник на Управление „Бойна подготовка“ на ГВФ, началник на Управление „Учебни заведения“ на ГВФ.
През лятото на 1936 г. още с първата група съветски доброволци заминава като интербригадист за Испания. Издадени са му лични документи на името на турчина Халил Екрем поради доброто му владеене на турски език. Воюва в състава на 1-ва интернационална авиационна бомбардировъчна ескадрила от ВВС на републиканска Испания, лети като пилот на самолет-бомбардировач „Потез-54“. Участва в боевете на Мадридския фронт, летял е почти всеки ден.
С постановление на Централния изпълнителен комитет (правителството) на СССР от 31 декември 1936 г. на В. С. Горанов е присвоено звание „Герой на Съветския съюз“. След учредяване на съпътстващия знак за особено отличие „Златна звезда“ му е връчен медал № 22, с което става първият чуждестранен гражданин, получил тази висша степен на отличие на СССР.
След завръщането си от Испания в СССР В. С. Горанов е назначен за началник на Тамбовското авиационно училище на ГВФ. Присвоено му е военно звание „полковник“. Избран е за депутат (2 мандата) във Върховния съвет на СССР. Става началник на Управление „Бойна подготовка“ на ГВФ през 1939 г.
Участва във Великата отечествена война на СССР като началник на Управление „Учебни заведения“ на ГВФ. През периода 1941 – 1944 г. в тези авиошколи са подготвени над 20 000 летци за ВВС и за ГВФ. Измежду неговите възпитаници има 27 герои на СССР, 16 герои на социалистическия труд, 18 заслужили летци.
В съветската авиация е бил летец-инструктор, командир на звена, командир на авиоотряд, командир на ескадрила, началник на Тамбовската авиационна школа, началник на отдел „бойна подготовка“ на Гражданския аерофлот на СССР, началник на учебните заведения на Гражданския аерофлот на СССР.
Ген. Захариев е и интербригадист – сражавал се е в небето на Испания, подпомагайки законното правителство на републиканците по време на Испанската гражданска война (1936-1939).

През есента на 1944 г. се завръща в България с истинските си имена след идването на власт на правителството на Отечествения фронт. Той е сред организаторите и ръководителите на новите Народни ВВС. От 4 март 1954 до 2 юни 1958 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 2 юни 1958 до 5 ноември 1962 г. е член на ЦК на БКП. Бил е зам.-командващ Народните въздушни войски (1945 – 1947), командващ ВВС (1947 – 1955), зам.-министър на народната отбрана (1954 – 1956), командващ ПВО и ВВС (1957 – 1959). През периода 1959 – 1965 г. е военен, военновъздушен и военноморски аташе в СССР, след това отново е зам.-министър на народната отбрана (1965 – 1973). Генерал-полковник Захариев е уволнен в запаса през 1973 г.
Ген. Захари Захариев е наричан първостроител на българската съвременна авиация – военна, гражданска, спортна. Има изключителни заслуги за развитието на авиационната наука и летателното дело в България.
С указ на Държавния съвет на НРБ през 1974 г. на генерал-полковник Захари Захариев е присвоено званието „Герой на Народна република България“ с връчване на медал „Златна звезда“ и орден „Георги Димитров“.
Той е дългогодишен народен представител и председател на Общонародния комитет за българо-съветска дружба. Активен общественик, радетел на българската авиация.
Публицист, автор на десетки публикации в печата. Мемоарист, издал книгите „Вярност“, „Доверие“, „Върнете се“, „Образите, които са в мене“, „Доблест“.
Удостоен е с множество български и чуждестранни отличия и награди.

За приноса на генерала в развитието на родната военна и гражданска авиация говориха още командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров и първият български космонавт ген.-лейт. Георги Иванов.

Свои мисли за генерала, като общественик, сподели проф. Захари Захариев, който като дете е имал щастието да общува с ген. Захариев покрай своя баща.

Спирдон Спирдонов поднесе поздравителен адрес от председателя на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов.

Вечерта завърши с концерт на проф. Жени Захариева – дъщеря на генерал Захариев, пианистка, педагог, лауреат на национални и международни звания и премии; проф. Ангел Станков – цигулка и Дарина Малеева – цигулка, лауреат на международни конкурси, внучка на ген. Захари Захариев.

Всички участници в тържественото събрания-концерт можаха да си закупят книгата на ген. Захари Захариев „Моят живот в авиацията“ чието второ издание бе любезно подготвено от екипа на българското издателство за военна история „Еър груп 2000“.
Книгта може да поръчате на 0889 153 365 - редакцията!


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Отбелязаха 120 г. от рождението на ген. Захари Захариев, представиха нова книга за живота му

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/31 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка