Над Азовско море вероятно е бил свален руски самолет А-50 и повреден Ил-22М

Pan.bg 15 яну 2024 | 10:10 views (1738) commentaries(0)
img
пан.бг

Над Азовско море вероятно е бил свален руски самолет А-50 и повреден Ил-22М
Ирина Балачук — понеделник, 15 януари 2024 г., 08:56 ч

Самолет А-50. Снимка от wikipedia.org

Вечерта на 14 януари в руските и украинските канали Telegram се появиха съобщения за свалянето на руски разузнавателен самолет А-50 и повреждането на въздушния команден пункт на противника Ил-22М.Сутринта тази информация беше частично потвърдена от командира на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили, Микола Олещук, както и източници на "Украинската истина" във властта.

Източник: руски и украински Telegram канали, заместник-председател на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на VRU Юрий Мисягин и командир на ВВС на въоръжените сили на Украйна Микола Олещук в Telegram, източници на украинските въоръжени сили

Пряка реч на Мисягин: „Около 21:00 часа украинските подразделения обстреляха два самолета на руските ВВС, а именно А-50 ДРЛО и Ил-22М, които се намираха над водите на Азовско море.

Подробности: Според Мисягин към вечерта на 14 януари А-50 е бил свален, а Ил-22 е бил свален - той е бил във въздуха и се е опитал да достигне най-близкото летище, но след като е започнало снижаването, изчезна от радарите в района на Керч.

Съобщения за А-50 се появиха и в руски медии, които се считат за близки до руските ВВС.

екранна снимка от руския канал Telegram

Фактът, че информацията за свалянето на самолета е вярна, беше частично потвърден от командващия ВВС на украинските въоръжени сили.

Пряката реч на Олещук: „(Емотикони със самолет) Това е за Днепър! Горете в ада, копелета! P.S. Още няма подробности.“

Също така информацията за свалянето на самолети се потвърждава от източниците на УП.

"А-50 със сигурност. А Ил-22 - с 98%", - каза събеседникът на изданието.

В същото време в социалните мрежи се появи версията, че руските самолети са били свалени от окупаторите с ПВО.

Официално за момента нито украинските, нито руските власти са съобщили нищо за свалянето на самолетите.

За справка: Самолетът А-50 е далечно радиолокационно проследяване. Той е предназначен за наблюдение на цели във въздуха, на сушата и в морето, както и за насочване на изтребители.

По-рано "Беларуски гаюн" съобщи, че във въздушно-космическите сили на Руската федерация има само 9 такива самолета. Един такъв самолет обслужва 19 души (5 летателни, 11 радио и 3 инженерно-технически персонал). Цената на такъв кораб е 330 милиона долара.

Ил-22М е въздушен команден пункт, създаден на базата на самолета Ил-18. Този самолет помага за насочването на войските по време на бойни операции.

Праистория:

През февруари 2023 г. беларуски активисти съобщиха за повреда на руски A-50 в резултат на саботаж на военното летище Мачулищи.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка