Хусите използват ПЗРК Stinger срещу американски самолети

Pan.bg 13 яну 2024 | 01:16 views (638) commentaries(0)
img
пан.бгЙеменските хуси използват ПЗРК Stinger срещу американски самолети

Тази вечер въоръжените сили на САЩ, Великобритания и още няколко държави започнаха военна операция срещу действащото в Йемен движение Ансар Аллах, по-известно като Хусите. Бойни самолети от военновъздушните сили на САЩ и Великобритания се използват срещу военни цели в Йемен.

Командването на йеменските хути вече съобщи за най-малко два свалени вражески военни самолета. Така се съобщава, че изтребителят F-22 на въоръжените сили на САЩ е бил унищожен и че един от британските изтребители, участващи в удара по Йемен, е бил свален.


Хусите имат собствена система за противовъздушна отбрана, която е въоръжена както със съветски системи за противовъздушна отбрана, останали от йеменската армия, така и със зенитно-ракетни системи, прехвърлени от Иран. Вече е известен обаче още един интересен нюанс на новия конфликт - хусите активно използват от ПЗРК Stinger срещу американски самолети.

Естествено, САЩ или други западни страни не могат да доставят Стингъри на хусите. Иран със сигурност не може да разполага с такива ПЗРК в големи количества. Съответно възникват спекулации, че хусите биха могли сами да закупят ПЗРК на световния оръжеен пазар, а продавачите може да са или директно от украинската армия, или от държави или структури, които са закупили ПЗРК Stinger от украинската армия и са решили да препродадат тях. Така че Пентагонът трябва да следи по-отблизо съдбата на оръжията, доставени на Украйна, да не би да започнат да стрелят по американски войници.

Илюстрация: http://pentagonus.ru/news/

източник

военное обозрение

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка