БТА И БНР - В ГРАД ЛОМ ПРЕДСТАВИХА НОВАТА КНИГА ЗА "СПИСАРЕВСКИ - ПОВЕСТ ЗА ЖИВАТА ТОРПИЛА" НА ЕЪР ГРУП 2000

Pan.bg 11 яну 2024 | 23:28 views (1430) commentaries(0)
img
pan.bg


БТА: С прожекция на филм и представяне на книга в Лом отбелязаха 80-годишнината от гибелта на Димитър Списаревски

Цветомир Цветков
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


На 12 декември 2023 година с прожекция на филм и представяне на нова книга за Димитър Списаревски във военния клуб в Лом беше отбелязана 80-тата годишнина от героичната смърт на летеца, съобщиха от местната община. Книгата е издадена от ИК "Еър Груп 2000".

Биографията на Списаревски е представена от о.з. подполковник Огнян Илиев. Той прочете част от книгата - Списаревски - повест за живата торпила. Димитър Списаревски загива на 20 декември 1943 година по време на Втората световна война при защитата на София от американските бомбардировки. Със своя самолет той сваля голям американски бомбардировач „Б 24“ като прави таран и жертва себе си, за да забави настъплението на противника и да имат време хората в София да се укрият в скривалищата. От тогава е наречен „живата торпила“ и примерът му се изучава в много учебници по въздушен бой. Макар при бомбардировките българските самолети да са 36, а противниковите около 200, българската ескадрила влиза във въздушен бой, сваля три бомбардировача и седем изтребителя на противника и успява да забави въздушния удар върху София. При отбраната загиват офицерите Димитър Списаревски и Георги Кюмюрджиев. Посмъртно на Списаревски, загинал само на 27 години, е присъден орден за храброст и е произведен в чин полковник.

По време на отбелязването на годишнината е прожектиран и документален филм за героя.

От община Лом съобщиха за БТА, че по време на детството си от 1919 до 1931 година Димитър Списаревски е живял в Лом и в града се ражда неговата мечта да стане летец.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/586640-s-prozhektsiya-na-film-i-predstavyane-na-kniga-v-lom-otbelyazaha-80-godishninata

-------------------------------------------------------------
БНР: Лом почете паметта на капитан Димитър Списаревски

Владимир Недев

Военният клуб в Лом отбеляза 80 години от гибелта на капитан Димитър Списаревски. С прожекция на документален филм за героя и представяне на най-новата книга за него „Списаревски – Повест за живата торпила“ от Любен Овчаров на Еър Груп 2000, офицерите и сержантите от запаса и резерва в крайдунавския град почетоха паметта на легендарния летец-изтребител. Неговата биография бе представена от о.з. подп. Огнян Илиев, а как е загинал летецът и какъв е международният отзвук от неговата саможертва разказа полковник проф. д-р Мануш Христов, преподавател във факултет „Авиационен“ на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“ показаха бойни униформи и знамена от Втората световна война.Гости на събитието бяха и майор Васил Цурински – началник на Военно окръжие –Монтана, офицери и сержанти от запаса и граждани, информират от местната общинска управа. Събитието бе организирано от СОСЗР-Лом със съдействието на Община Лом.

https://bnr.bg/vidin/post/101921401/lom-pochete-pametta-na-kapitan-dimitar-spisarevskiНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БТА  И БНР - В ГРАД ЛОМ ПРЕДСТАВИХА НОВАТА КНИГА ЗА "СПИСАРЕВСКИ - ПОВЕСТ ЗА ЖИВАТА ТОРПИЛА" НА ЕЪР ГРУП 2000

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка