Индонезия активира поръчката за последната партида от 18 изтребителя Rafale

Pan.bg 11 яну 2024 | 12:17 views (1476) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
dassault-aviation.com

На 8 януари 2024 г. официално бе активирана поръчката за третата и окончателна засега партида от 18 изтребителя Rafale, предназначени за ВВС Индонезия (TNI-AU). Това следва предишните активирани поръчки, извършени през септември 2022 г. и през август 2023 г., за първия и втория транш съответно за 6 и 18 изтребителя Rafale. Така вече е гаратирано получаването на общия брой поръчани от Индонезия самолети. Съгласно договора, подписан през февруари 2022 г., индинезийските ВВС ще получат 42 изтребителя поколение 4,5 Rafale F4. С финализирането на третия транш, TNI-AU очаква първият самолет Rafale F4 да бъде доставен до края на 2026 г.

Общата стойност на договора е около 8,1 милиарда евро. Договорът е за 42 изтребителя Rafale F4 (30 едноместни и 12 двуместни самолета). Въпреки че договорът включва също оръжия, два симулатора и свързани пакети за поддръжка, в момента не е известно какви видове оръжия и в колко количества са включени.

Индонезийските ВВС (TNI-AU) са силно заинтересовани от френски ракети „въздух-земя“ Hammer, както и от ракети „въздух-въздух“ MBDA Meteor Beyond-Visual-Range (BVR). Има също някои индикации, че някои от оръжията за Rafale ще бъдат произведени в Индонезия по лиценз.


„С избора на Rafale Индонезия избра уникален инструмент за суверенитет и оперативна независимост, който ще помогне да консолидира ролята си на голяма регионална сила. Този избор също консолидира амбициозни индустриални и академични кооперации. Ние сме напълно ангажирани да направим това партньорство успешно, с решителна дългосрочна визия“ заяви Ерик Трапие, председател и главен изпълнителен директор на Dassault Aviation.

Активирането на последния транш за 42 изтребителя Dassault Rafale F4 идва след отлагането на противоречивия план от МО на Индонезия (Kementerian Pertahanan / Kemhan) за придобиване на 12 бивши катарски изтребители Mirage 2000-5 от миналата седмица. Според Кемхан планът е имал за цел да запълни празнината в изтребителния флот на индонезийските ВВС, докато чакат пристигането на изтребителите Rafale.

Позовавайки се на липсата на средства за придобиването, говорителят на Kemhan Dahnil Simanjuntak уточни, че вместо Mirage 2000-5, министерството ще се съсредоточи върху модернизация на наличните изтребители F-16 и Су-27/30 на индонезийските ВВС.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка