Испания поръча 16 ВТС Airbus C295 в конфигурации за морско патрулиране и наблюдение (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 09 яну 2024 | 20:05 views (1407) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.comНа 20 декември 2023 г. МО на Испания поръча 16 самолета Airbus C295 в конфигурация „морски патрулен самолет“ (MPA) и „самолет за морско наблюдение“ (MSA). Договорът е на стойност 1,695 млрд. евро.

Тези нови самолети ще позволят на испанските ВКС и испанските ВМС да укрепят националния капацитет за борба с подводници, както и да увеличат и подобрят своите звена за наблюдение, разузнаване и търсене и спасяване. Договорът включва и системи за обучение (Full Flight Simulator и Mission System Simulator) и първоначален пакет за логистична поддръжка.

„Самолетът ще бъде изцяло проектиран и произведен в Испания, насърчавайки отпечатъка и суверенитета на националната индустриална отбрана. В частност, версията Maritime Patrol Aircraft (MPA) е най-сложната досега конфигурация на на моделното семейство C295. Голям проект за развитие, който ще обедини най-новите технологии, за да осигури оперативно предимство на нашите клиенти“ заяви Майк Шолхорн, главен изпълнителен директор на Airbus Defense and Space.

C295 MPA ще изпълнява мисиите, изпълнявани от флота от досега експлоатираните американски P-3 Orion, който бе пенсиониран в края на 2022 г. Новият патруелен самолет ще бъде оборудван за и извършване на мисии за посъбиране на данни. За целта самолетът ще може да носи въоръжение като торпеда и други видове оръжейни системи. MPA конфигурацията ще бъде силно мрежово ориентирана и ще може да работи в режим на сътрудничество с други платформи в различни домейни. Самолетът може да се превърне в въздушен център за командване и контрол, осигурявайки на испанските Въоръжени сили гъвкавостта за изпълнение на широк спектър от мисии.

Вариантът C295 MSA е естественият заместник на флота от самолети CN-235 VIGMA, които са в експлоатация с испанските ВКС от 2008 г. Той ще бъде основно оборудван за морски и сухопътни операции като борба с контрабандата, борба с нелегалната имиграция и борба с трафика на наркотици, както и национални и международни мисии за търсене и спасяване (SAR).

Ще има висока степен на синергия между двете конфигурации MPA и MSA. В допълнение испанските ВКС вече експлоатират флот от 13 Airbus C295 в транспортна конфигурация.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Испания поръча 16 ВТС Airbus C295 в конфигурации за морско патрулиране и наблюдение (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка