Новите руски БДК пр. 11711 ще получат ударни хеликоптери Ка-52М

Pan.bg 11 дек 2023 | 12:05 views (3391) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mil.press


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Големите десантни кораби (БДК) „Владимир Андреев“ и „Василий Трушин“ от модернизирания проект 11711, които се строят в Балтийската корабостроителница „Янтар“, ще станат носители на звено от най-новите щурмови вертолети Ка-52М с морско базиране за огнева поддръжка на десантните операции.

„Новите БДК от типа „Владимир Андреев“, за разлика от корабите от базовия проект 11711, ще носят на борда си не една или две машини, а пълноценно звено от най-новите щурмови хеликоптери Ка-52М, въоръжени с противокорани ракети Х-35. Това драстично ще увеличи ударните възможности на авиогрупата, която „ще бъде способна да прикрие десантна операция от въздуха. Група от такива БДК с вертолети Ка-52М ще може да осигури огнева поддръжка на голяма десантна операция“ заявиха от ОСК (Обединена корабостроителна корпорация), част от „Ростех“.

Според прессъобщението на ОСК, разширеният хангар на БДК от модернизирания проект 11711 е способен да поеме звено от 4 вертолета Ка-52М или 5 противолодъчни вертолета Ка-27 за търсене и унищожаване на подводници. В същото време базовият хангар на настоящия вариантна проект 11711 може да побере само един хеликоптер за търсене и спасяване Ка-27 или един транспортно-боен хеликоптер Ка-29.

БДК „Владимир Андреев“ и „Василий Трушин“, заложени в завод „Янтар“ през април 2019 г., се планира да бъдат предадени на руския ВМФ съответно през 2024 г. и 2025 г. Те ще имат по-големи размери от БДК от базовия проект 11711: водоизместването ще нарасне до 7–8000 тона. Всеки от тях е в състояние да транспортира до 13 основни бойни танка или до 36 бронетранспортьора и бойни машини на пехотата, както и батальон морска пехота.

Модернизираният ударно-разузнавателен вертолет Ка-52М получи нов радар с активна фазирана антенна решетка и управляема ракета с увеличен обсег. Лопатите на основния винт на Ка-52М са оборудвани с по-мощен нагревателен елемент, което позволява на хеликоптера да работи в целия температурен диапазон, включително и в арктически условия. Хеликоптерът е оборудван с колесник с по-висока товароносимост и износоустойчивост, както и с LED осветителна техника.

Разширена е и гамата на оръжията - сега тя включва ракети „Атака“ (далечина на поражение - 4–6 km), „Вихър“ (8 km) и „Вихър-М“ (10 km).

Текстове към снимки:
Секции на БДК „Василий Трушин“ проект 11711
(сн. ПСЗ „Янтар“)
Боен разузнавателно-щурмови хеликоптер Ка-52М
(сн. Сергей Северин)

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Новите руски БДК пр. 11711 ще получат ударни хеликоптери Ка-52М

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка