Космическите войски на Русия станаха на 66 години

Pan.bg 04 окт 2023 | 11:54 views (1185) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на руски източнициВсяка година на 4 октомври руските космически сили празнуват своя професионален празник. На този ден през 1957 г. в СССР започва космическата ера – от космодрума Байконур успешно е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята. Подготовката, изстрелването и управлението на първия спътник в орбитален полет са извършени от специалисти от военните формирования на Космическите войски.

▫️ Днес организационно космическите войски влизат в състава на Въздушно-космическите сили на Руската федерация и изпълняват задачи в състава на Сухопътните войски на Въздушно-космическите сили със специално предназначение, Главния изпитателен космически център на името на Герман Титов, Главния център за предупреждение за ракетно нападение, Главния Център за разузнаване на космическата обстановка, както и военни части на космодрума Плесецк. Подготовката на професионални офицери за космическите войски се извършва от Военно-космическата академия „А.Ф. Можайски“.

▫️ Космическите сили решават широк спектър от задачи, основните от които са: наблюдение на ситуацията в космическото пространство и идентифициране на заплахи за Русия в и от космоса, предоставяне на висши ръководни нива с надеждна информация за откриването на изстрелвания на балистични ракети и предупреждения за ракети атаки, изстрелване на космически кораби, управление и поддръжка в установения състав и готовност за използване на военни и с двойно предназначение (военни и граждански) спътникови системи и техните ракети-носители.

▫️ Понастоящем Космическите сили са създали и експлоатират ефективна система за подготовка за изстрелване и управление на домашни космически кораби с различно предназначение, система за орбитален и радарен контрол на ракетноопасни зони, както и осигуряване на глобален мониторинг на космическата обстановка.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Космическите  войски на Русия станаха на 66 години

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка