Програмата F-35 завърши закъснелите с години тестове, необходими за пълномащабно серийно производство

Pan.bg 02 окт 2023 | 17:31 views (1607) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
Поинформация на defensenews.com

Програмата F-35 завърши дълго отлаганата серия от решаващи тестове, които биха могли да проправят пътя за решение през следващата година за официалния старт на пълномащабното серийно производство.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Тестовете наречени Joint Simulation Environment, известни като „изпитания за резултат“, бяха завършени на 21 септември 2023 г. Това бе първоначалното пробно валидиране на програмата“ заяви Russell Goemaere, говорител на F-35 Joint Programme Office, в имейл до Defense News на 30 септември 2023 г.

Службата на директора на „Оперативни тестове и оценка“ (DOT&E) на Пентагона, ще анализира данните, събрани при тестовете, които бяха проведени през по-голямата част от септември. Докладът на DOT&E за представянето на F-35 в тестовете JSE може да бъде предаден на лидерите на Пентагона до края на декември 2023 г.

64-те кръга от изпитания на Joint Simulation Environment (JSE) във Naval Air Station Patuxent River в Мериленд бяха предназначени да подложат и трите версии на F-35 през различни задълбочени сценарии, подобни на ситуации, които те вероятно биха срещнали в битка в реалния свят.

DOT&E заяви в доклад, публикуван през януари 2023 г., че тези сценарии ще включват отбранителна ПВО, отбрана от крилати ракети и комбинирана настъпателна ПВО, въздушно блокиране и унищожаване на опити за ПВО на противника.

Завършването на JSE тестовете бележи решаваща стъпка за програмата – такава, която е необходима, преди първоначалният оперативен тест и фазата на оценка на F-35 да могат да бъдат затворени и Пентагонът да може да вземе решение за Milestone C, което официално го разрешава на програмата да влезе пълномащабно серийно производство.

В интервю за списание Air and Space Forces този месец ръководителят на програмата F-35, генерал-лейтенант Майкъл Шмид каза, че решението за Milestone C вероятно ще бъде взето в началото на 2024 г. Но Шмид призна пред списанието, че изтребителят е вече се строи с почти пълно натоварване на мощностите, което минимизира ефекта, който би имало разрешение за пълномащабно производство. Lockheed Martin обикновено се стреми да произвежда приблизително 150 F-35 всяка година.

Проект за правителствен надзор (POGO) критикува Пентагона за производството на F-35, сякаш вече е в пълномащабно производство, преди да бъдат завършени такива решаващи тестове. Анализаторът на POGO Дан Грациер каза пред Defense News по-рано тази година, че ако тестовете на F-35 открият проблеми с изтребителя, преди официално да бъде взето решение за пълно производство, това би означавало, че стотици вече построени и използвани изтребители може да се нуждаят от обширно преоборудване.

Първоначално Пентагонът се надяваше да вземе решение за Milestone C за F-35 през декември 2019 г., но крайният срок многократно се отлагаше, тъй като настройката на съвместната среда за симулация изоставаше още повече от графика.

Създаването на симулационната среда се оказа предизвикателство за отдела и Пентагонът се затрудни с процеса на проверка, валидиране и акредитация. Тестовете изостанаха с години от графика.

На кръгла маса с репортери на конференцията Air Space Cyber на Асоциацията на ВКС по-рано този месец, министърът на ВВС Франк Кендъл заяви, че е уверен, че JSE ще позволи на F-35 да премине през тестовете, от които се нуждае, и потръвди, че самолетът притежава „наистина забележителен набор от възможности“.

Кендъл заяви, че много от резултатите от теста JSE ще бъдат класифицирани.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Програмата F-35 завърши закъснелите с години тестове, необходими за пълномащабно серийно производство

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка