104 пуска и 40 години от първия пуск на димитровградския „Куб“ (в. ф. 36150)

Pan.bg 02 окт 2023 | 12:01 views (4366) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
Със съдействието на Пресцентъра на Първа зенитно-ракетна базаНа 29 септември 1983 г. разчети на формированието извършват първите си бойни пускове със ЗРК "Куб" на полигона Ашулук. По повод годишнината командирът на Зенитно-ракетната база полковник Цветелин Цонев отправи поздрав към личния му състав:
Уважаеми господа офицери, офицерски кандидати, сержанти, войници и цивилни служители!
Удоволствие е за мен от името на колегите ви от Първа зенитно-ракетна база и лично от свое име да Ви поздравя по случай 40-годишнината от първата бойна стрелба на военно формирование 36150.
Обръщам се към всички вас с дълбоко уважение към отдадеността и професионализма, с които така достойно продължавате славните традиции на вашите предшественици. Няма възложена задача, която да не сте изпълнили. Няма учение, в което да не сте блеснали с бойното си майсторство. Няма стрелби, на които да не сте поразили виртуозно назначените мишени.
Продължавайте и занапред да бъдете такъв пример за подражание!
За мен е чест да служа на Родината с братя по оръжие като вас!
Желая ви много здраве, щастие и късмет, сили и енергия за отстояването на общата кауза по защита на святото небе на България!
Честит празник!

Българскитя сайт за отбрана pan.,bg и българскотосписани еза аивация "Клуб КРИЛЕ" с есрещнаха с командира на дивизиона по време на ТУБС "Шабла 2023".

Подп. Владимир Димитров е роден в Крумовград на 26 декември 1973 г. Средно образование завършва в Математическата гимназия в Хасково. Завършва ВВУАПВОиКИС „П. Волов“ през 1996 г. със специалност „ЗРВ на войските“. Започва службата си в 49-и мотострелкови полк – Симеоновград като командир на батарея ЗУ-23-2. През 2000 г. се мести в Димитровград в под. 36150 (бригада с 2К12 „Куб“) като командир на стартови взвод. През 2001 г. става зам.-командир на батарея, а през 2002 г. – командир на батарея. През 2015 г. е назначен за ЗНЩ на формированието. През 2016 г. завършва Факултет „Командно-щабен“ във ВА „Г. С. Раковски“ и назначен за зам.-командир на формированието. През 2022 г. е назначен за командир на в.ф. 36150 – Стара Загора.

Разговаряхме с подп. Димитров на 6 юние. Ето какво сподели той: „През септември т.г. ще честваме 40 години от първия боен пуск с димитровградските ЗРК „Куб“ на полигон „Ашулук“ в СССР. Утре, 7 юни, ще осъществим пуск № 100 от комплекс на формированието. Това доказва, че сме едно от най-старите формирования за ПВО в България. През 1949 г. е създаден дивизион зенитна артилерия в Хасково. След това той прераства в полк и е дислоциран в Кърджали. До 1981 г. е там, след което е дислоциран в Димитровград като под. 36150 и е превъоръжен през 1982 г. със ЗРК 2К12 „Куб“ в състав от 4 батареи. През 1983 г. той е боеготов, което е потвърдено с успешен пуск на Ашулук.
Предимството на дивизиона е, че е мобилен и интегриран – съхраняваме ракетите, подготвяме ги за пуск и ги изстрелваме и всичко това е в състава на дивизиона. ТУБС „Шабла 2023“ е венец на подготовката – досега участвахме в две международни и няколко национални учения. Знаете, че дивизионът участва във всички учения на ВВС, както и в някои на другите видове ВС. През 2023 г. за първи път маршът от Стара Загора до Шабла осъществихме с автомобилен транспорт с трейлери. Това даде по-голяма бързина, комфорт и е финансово по-изгодно. Спестихме и ресурс на машините за прехода от Генерал Тошево до Шабла.

През 2023 г. ще проведем трета съвместна стрелба с дивизиона от Република Сърбия, който участва в това учение. Има разбирателство между нас, но тази година техният състав е млад, без опит и бързо се изнервя от обичайните проблеми с техниката поради амбиция за добро представяне. Знаете, че техниката е стара, 40-годишна, но разчетите се справят да я поддържат в изправност.

Навярно поради дислоцирането в Стара Загора в дивизиона почти няма некомплект, той е минимален. Това е резултат от добрата кадрова политика на предходните командири – на практика сержантският и старшинският състав е попълнен на 100%. Редовно наши войници се изпращат на курсове за младши сержанти и ги завършват със сержантско звание. Реално некомплект има в офицерския състав, но ние нямаме възможност да въздействаме на това ниво.

Бел. ред. До края на ТУБС "Шабла" пусковете станаха 104

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


104 пуска и 40 години от първия пуск на димитровградския „Куб“ (в. ф. 36150)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка