Кралските датски ВВС получиха първите 4 изтребителя F-35

Pan.bg 02 окт 2023 | 09:19 views (1135) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на lockheedmartin.comКралство Дания официално отпразнува пристигането в страната на своите първи 4 постоянно базирани самолета F-35A Lightning II във въздушната база Skrydstrup.

По време на церемонията Lockheed Martin официално предаде сертификата за собственост на F-35 на Дания на Организацията за придобиване и логистика на МО на Дания. Повече от 450 датски и съюзнически правителствени, военни и индустриални лидери се събраха, за да отбележат крайъгълния камък, а над 10 000 местни граждани участваха в Деня на отворените врати на Кралските датски ВВС. По време на Деня на отворените врати обществеността научи повече за мисията на F-35 за Дания, доставчиците в индустрията и стана свидетел на съвместни полети на датските F-35 и F-16.

„Пристигането на първия боен самолет F-35 в Дания е историческо събитие за датската отбрана и Кралските датски ВВС. Благодарение на тясното и професионално сътрудничество между Lockheed Martin, програмата F-35 и датската отбрана, тя вече прекрачва прага към бъдещето на ПВО“ заяви датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Дания изигра критична роля в програмата F-35, като се присъедини през 2002 г. като партньор по време на Фазата на разработка на системата и демонстрация, оказвайки стратегическо влияние върху техническите елементи на програмата. Кралските датски ВВС също предоставиха датски F-16 на 461-вата изпитателна ескадрила на Joint Strike Fighter в авиобаза Едуардс, Калифорния, където той служи като самолет за преследване за програмата за разработка, тестване и оценка на F-35. Датската индустрия също е допринесла за дейностите по производство, развитие и поддържане на F-35 и днес изгражда части и компоненти за всеки от планираните 3100+ самолета, които ще бъдат произведени.

„Това крайъгълно събитие е реализацията на визията, предвидливостта и стратегическата инвестиция, направени от Дания преди повече от десетилетие. Очакваме, че F-35 ще играе решаваща роля в мисиите за сигурност на XXI век за Дания, предоставяйки несравними способности от 5-то поколение, свързаност и оперативна съвместимост. F-35 интегрира съвместни сили, осигурявайки несравним мрежов ефект в съюзническите сили и значително укрепвайки базираното на съюза възпиране във всички области “ сподели Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на Lockheed Martin Aeronautics.

Към днешна дата Дания е получила 10 F-35, 4 от които отсега са във военновъздушната база Скридструп и 6 от които са във военновъздушната база Люк, Аризона, където датски пилоти и специалисти по поддръжка провеждат обучение. Дания планира да закупи общо 27 самолета F-35.

Флотът F-35 на Дания ще играе ключова роля в укрепването на колективната устойчивост на НАТО в Балтийските страни и укрепването на способността на алианса да възпира и да се защитава срещу всички заплахи във всички области. Дания е десетата страна и петата европейска нация от НАТО, която експлоатира F-35 от родната си земя. Нарастващото присъствие на F-35 в Европа увеличава сътрудничеството с доверени съюзници и партньори чрез многостранен, многонационален подход, осигурявайки ефективно възпиращо средство срещу почти равностойни конкуренти.

До средата на 2030 г. повече от 600 F-35 ще бъдат разположени на европейския континент в базите на членки на НАТО и Швейцария. Членовете на НАТО в програма F-35 включват Белгия, Канада, Дания, Финландия, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, САЩ и Обединеното кралство.

С добавянето на авиобазата Скридструп, F-35 вече оперират от 31 бази по целия свят. Към днешна дата Lockheed Martin е доставил повече от 975 F-35, обучил е повече от 2180 пилоти и 15 000 обслужващи лица, а флотът от F-35 има повече от 721 430 кумулативни летателни часа. Lockheed Martin продължава да работи рамо до рамо с операторите на F-35, за да гарантира, че съюзниците остават пред развиващите се заплахи.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Кралските датски ВВС получиха първите 4 изтребителя F-35

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка