ДНЕС ПРАЗНУВАТ ЗРВ! 63 ГОДИНИ - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КОМАНДИРА НА ВВС ГЕНЕРАЛ ДИМИТЪР ПЕТРОВ

Pan.bg 01 окт 2023 | 10:26 views (3132) commentaries(0)
img
Зенитно-ракетни войски празнуват 63 години от създаването си! А първа ЗРБ - 62 години!
Списание КЛУБ КРИЛЕ и ПАН.БГ честитят празника на всички зенитчици! Бъдете живи и здрави!

На 1 октомври 1960 година огнената диря на първия ракетен пуск освети рождения ден на ЗРВ и сложи начало на летописа на противовъздушната отбрана в Република България. Година по-късно, на 1 октомври 1961 г. беше създадена и първа зенитно-ракетна бригада, чиито наследник е базата.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

image

ПОЗДРАВ НА КОМАНДИРА НА ВВС, ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ДИМИТЪР ПЕТРОВ, КЪМ ЗЕНИТЧИЦИТЕ
ДО
ЛИЧНИЯ СЪСТАВ И ВЕТЕРАНИТЕ
ОТ ПЪРВА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА БАЗА
УВАЖАЕМИ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,
СКЪПИ ВЕТЕРАНИ,
За мен е чест и удоволствие от името на Командването на Военновъздушните сили и лично от свое име най-сърдечно да Ви поздравя по случай 62-та годишнина от създаването на първа зенитно-ракетна бригада, чийто приемник и наследник е първа зенитно-ракетна база.
Използвам тържествения ден, за да изкажа нашето уважение и дълбока благодарност към всички Вас, които носите непрекъснато бойно дежурство и сте част от надеждния, непробиваем щит на родното небе, повишавате непрекъснато своята подготовка, участвате в национални и международни учени, където постигате отлични резултати. Уверени сме, че ще продължавате да работите все така последователно и всеотдайно за издигане и утвърждаване авторитета на Българската армия, за сигурността и просперитета на Отечеството.
В деня на Вашия празник пожелаваме на Вас да бъдете все така устремни, всеотдайни, знаещи, можещи и успешни при изпълнението на нашата високоотговорна дейност в служба на Родината.
На ветераните благодарим за дългогодишната вярна и доблестна служба!


ИСТОРИЯ:
Зенитно-ракетните войски (ЗРВ) от състава на Военновъздушните сили са най-младия род войска в системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на страната. Създаването им е резултат от еволюцията на бойната авиация и измененията във военнополитическата обстановка по света в края на 50-те години на миналия век. По това време зенитната артилерия вече не е в състояние да води успешна борба с летящите с големи скорости и до стратосферни височини реактивни бойни самолети. Развитите държави са провокирани да приемат нов тип оръжие - зенитно-ракетните комплекси (ЗРК). България не прави изключение.

В началото на 1959 г. се взема решение за превъоръжаване на съществуващите зенитно-артилерийски части и формиране на Зенитно-ракетни войски. С. г. на гражданското летище в Марино поле – Карловско е открит учебен център за подготовка на ръководен състав на ЗРВ. Обучените там и в бившия СССР офицери са пионерите на войските. Паралелно команден, оперативен и технически състав от ЗРВ преминава курсове в Съветския съюз и предава опита си у нас.

Първите ЗРК - СА-75 „Двина” (SA-2) – са закупени от българската държава в началото на 60-те години. С тях са прикрити големи военни и промишлени обекти край София, Пловдив, Варна и Бургас.

На 1 октомври 1960 г. боен разчет от 1-ви зенитно-ракетен дивизион (поделение 90020 – Тополница) извършва първата успешна стрелба със зенитна-управляема ракета в полигонни условия. Пускът е на полигона “Ашулук” в Казахстан. Мишената – безпилотна въздушна цел МиГ-17 е унищожена с първата ракета. Това е денят, определен за Празник на Зенитно-ракетни войски.

До края на 1960 г. формированията на войските влизат в състава на 1-ва дивизия за ПВО. След реорганизация на ПВО и ВВС са придадени към новосъздадените два корпуса ПВО (1-ви и 2-ри) в западната и източната част на страната.

На 12.10.1961 г. на база разформированите 69 зрп и 72 зенап се създава Първа зенитно-ракетна бригада (1 зрбр) за прикритие на столицата София и Пернишкия промишлен район. От 65 зенитен полк – Пловдив е формирана Втора зенитно-ракетна бригада (2 зрбр) защитаваща зоната Пловдив – Димитровград. Бригадите са подчинени на 1-ви Корпус ПВО.

През 1962 г. корпусите ПВО са разформировани, а управлението на ЗРВ се поема от единен Главен команден пункт. На 8 април 1963 г. в зоната на отговорност на бившия 2-ри Корпус ПВО е създадена Трета зенитно-ракетна бригада (3 зрбр). Тя прикрива районите на Варна и Бургас.

През 1968 г. се формират две дивизии за ПВО (1-ва и 2-ра) с щабове в София и Ямбол. Новата организационна структура постига по-висока ефективност на управление и взаимодействие между ЗРВ, РТВ, изтребителната авиация и силите за ПВО на сухопътни войски и флота.

През 70-те години на въоръжение постъпват нови ЗРК от типа С-75М „Волхов” (SA-2) и С-125 „Нева” (SA-3). Въведен е по-добър способ на разполагане на дивизионите – зоналният. При него се създават три зони, за всяка от които отговаря зенитно-ракетна бригади. Впоследствие на база опита от локалните конфликти се залага на обектово-зонално прикритие. Чрез модернизация са повишени възможностите на ЗРК за действие по нисколетящи цели и работа в условия на смущения.

Нов етап в развитието на ЗРВ е въвеждането на автоматизирани системи за управление на съединенията. За повишаване плътността на огъня и взаимното прикритие през 80-те години на ХХ век арсеналът на войските е попълнен с комплекси за далечно действие С-200 „Вега” (SA-5) и С-300ПМУ (SA-10) с многоканални възможности за обстрел. Създават се обектови зенитно-ракетни групировки, включващи няколко типа ЗРК.

След 1990 г. се извършва реорганизация на ЗРВ и привеждането на структурите по стандартите на НАТО. С цел създаване на единна система за противовъздушна отбрана на 1 септември 1996 г. 1-ва и 2-ра дивизии ПВО са разформировани и зенитно-ракетните съединения преминават в подчинение на формирания Корпус за ПВО. Той централизира управлението на всички сили и средства за ПВО на страната.

От есента на 2001 г. започва да функционира Оперативен център за въздушен суверенитет, свързващ националната противовъздушна система със системата за командване и управление за ПВО на НАТО.

В резултат на реформите във въоръжените сили през 2001-2002 г. на подчинение на ВВС са придадени зенитно-ракетни бригади от Сухопътни войски, въоръжени със ЗРК „Круг” (SA-4) и „Куб” (SA-6). Първите по-късно са изведени от въоръжение, но ЗРК „Куб” остават в състава на ЗРВ.

На 1 юни 2003 г. се създава Командване на ПВО, като оперативно-тактическо обединение от състава на Военновъздушните сили – приемник на Корпус ПВО.

През 2007 г. след организационно-щатни промени 2-а и 3-а зрбр са преподчинени на 1 зрбр. Тя става съединението, което представя Зенитно-ракетните войски на Р. България.

През 2012 г. в изпълнение на плана за организационно изграждане на Българската армия 1 зрбр е преобразувана в Първа зенитно-ракетна база (1 зрб).

Изграждани и адаптирани през годините ЗРВ непрестанно участват в гарантирането на въздушния суверенитет и охраната на въздушното пространство на Р. България денонощно, във всякакви условия на обстановката, срещу всички съществуващи заплахи.

Доказателство за способностите и бойното майсторство на разчетите са проверките на готовността на личния състав и техниката в полигонни условия. 30 години стрелбите на ЗРВ се провеждани като дивизионни и бригадни учения на полигона „Ашулук” в степите на Казахстан. Над 90 % от произведените там бойни пускове са с оценка отличен. От 1991 г. до днес тази дейност се осъществява на зенитен полигон „Шабла” под формата на тактически учения със стрелби по въздушни и морски мишени.

В наши дни бойния им потенциал на ЗРВ се предвижда да бъде увеличен с придобиване на нови ЗРК с по-големи бойни възможности, по-висока мобилност и кратко време за реакция.
Видео:
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ДНЕС ПРАЗНУВАТ ЗРВ! 63 ГОДИНИ - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КОМАНДИРА НА ВВС ГЕНЕРАЛ ДИМИТЪР ПЕТРОВ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка