Обучението на F-16 на украинските пилоти в САЩ застрашено от възможното спиране на дейността на правителството

Pan.bg 29 сеп 2023 | 14:16 views (932) commentaries(0)
img
„През последните няколко дни няколко пилоти от Украйна пристигнаха във авиобаза Лакланд (Тексас), за да започнат обучение по английски език“ заяви представител на САЩ пред списание Air & Space Forces.

Зам.-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх потвърди хода по време на брифинг за медиите на 28 септември: „Обучението започна за няколко пилоти. Обучението по английски език ще варира в зависимост от владеенето и уменията. Специалистите по поддръжката ще пристигнат скоро в САЩ“.

Генерал Джеймс Б. Хекър, командващ ВВС на САЩ в Европа, каза в интервю по-рано този месец, че „смятаме, че ще има някъде до около 10 пилоти … и след това повече поддържащи“. Прессекретарят на Пентагона бриг. ген. Патрик С. Райдър каза, че „десетки“ поддържащи ще дойдат в САЩ за обучение.

Сингх допълни, че не може да предостави повече подробности за това кога пилотите ще започнат да преминават към летателно обучение в 162-ро авиокрило в базата на националната гвардия Морис (Аризона). Графикът може да бъде засегнат от предстоящото спиране на работата на правителството.

„Граждански персонал, който участва в обучението на украински пилоти, като например обучение по английски език е това, за което говорим в момента, абсолютно ще усети въздействие от спирането. Все още преглеждаме някои от тези подробности“.

Когато за първи път бе обявено решението част от украинския персонал да се обучава на F-16 в САЩ, Пентагонът каза, че обучението по английски език ще започне през септември, а обучението на пилоти ще започне през октомври. Но това беше преди затварянето на правителството да изглежда вероятно.

„Спирането е буквално най-лошият сценарий за тази програма. Наистина не искаме да се налага да взимаме болезнени решения като това“ уточни Сингх. Тя и други служители на администрацията на Байдън предупредиха за спиране на работата на правителството, което изглежда много вероятно, тъй като Камарата на представителите се бори да продължи напред с всеки законопроект за финансиране на правителството. Сенатът прие краткосрочен законопроект, който да остави правителството отворено до средата на ноември, позволявайки на военните да работят нормално и да им се заплаща.

Но правителството се движи към изтичане на финансирането, когато часовникът удари полунощ на 30 септември. Изглежда, че има малък шанс демократите и републиканците да помирят различията си и да поставят законопроект на бюрото на президента Джо Байдън преди края на фискалната година в края на месеца. Държавните цивилни служители се подготвят за насоки дали ще бъдат пуснати в отпуск. Военните служители се готвят да намалят някои дейности и войските им да останат без заплащане.

„Летците на активна служба ще продължат да се явяват на работа. Повечето цивилни служители на Пентагона обаче няма да се явят на работа. Обучението на украинските пилоти ще бъде подложено на някои от мащабните прекъсвания, които се очакват в Министерството на отбраната, тъй като базите няма да работят с целия си обичаен персонал.“ допълни Сингх.

Освен това е планирано обучението на украинските пилоти да се проведе с Националната въздушна гвардия, която се третира по-скоро като цивилна работна сила по време на спиране, отколкото като активни единици, според указанията на Министерството на отбраната. 162-ро крило е основната школа за F-16 в страната за чуждестранни пилоти на F-16. Сингх каза, че е твърде рано да се каже какви биха могли да бъдат въздействията върху този блок, ако спирането продължи през октомври или след това, когато украинските пилоти първоначално трябваше да пристигнат в Аризона.

„Определено ще окаже влияние върху тренировките, каквото и да е то. Независимо дали има действителен персонал в стаята или ако това продължи по-дълго … обучението може да се забави за други аспекти на обучението на пилоти“ заключи Сингх.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка