Air Canada поръча 18 Boeing 787-10 Dreamliner, ще лети с всички варианти на 787

Pan.bg 29 сеп 2023 | 13:40 views (600) commentaries(0)
img хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на boeing.com

На 25 септември 2023 г. Boeing и Air Canada обявиха, че авиопревозвачът е избрал 787 Dreamliner за по-нататъшно модернизиране и увеличаване на своя флот с поръчка за 18 широкофюзелажни самолета 787-10, с опция за закупуване на още 12. Водещият авиопревозвач на страната Air Canada ще използва новите икономични самолети като част от по-широката си стратегия за намаляване на въглеродните емисии, като същевременно разширява глобалната си маршрутна мрежа.

„Air Canada направи инвестирането в изживяването на пътниците основен приоритет. Нашият опит показва, че клиентите много се радват да летят с Dreamliner, така че имаме удоволствието да им предложим по-голяма версия на този популярен самолет, който ще представи премиерата на нов, съвременен най-съвременният интериорен дизайн на кабината. Също толкова важно е, че 787 е с висока горивна ефективност и ще генерира оперативни спестявания, както и ще подкрепи нашите цели за устойчивост за намаляване на емисиите“ заяви Майкъл Русо, президент и главен изпълнителен директор на Air Canada.

Намалявайки разхода на гориво и подобрявайки ефективността с до 25% в сравнение с предишното поколение реактивни самолети, 787 ще помага за постигането на амбициозните екологични цели на Air Canada през следващите няколко десетилетия. Авиопревозвачът е в позиция да оптимизира флота си, като добавя международни маршрути на нови и съществуващи пазари, като допълнително се възползва от гъвкавостта на маршрутите и икономичността на семейството на Dreamliner.

„С фамилията 787 Dreamliner Air Canada скоро ще управлява един от най-модерните, ефективни широкофюзелажни флоти в света. 787-10 ще осигури на Air Canada по-голяма гъвкавост и уеднаквяване в своята широка мрежа, свързвайки канадците с дестинации по целия свят“ сподели Стан Дийл, президент и главен изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes.

В момента Air Canada оперира с флот от 38 самолета 787, включително 8 самолета 787-8 и 30 самолета 787-9. Най-големият модел в семейството, 787-10, може да превозва до 336 пътници с обхват от 11 730 km.

С избора на семейството 787 Dreamliner Air Canada подкрепя икономическия растеж и работните места в канадската авиационна индустрия. Канада е сред най-големите международни бази за доставки на Boeing с повече от 550 доставчици. Има повече от дузина канадски доставчици, които поддържат програмата 787, включително съоръжението за производство на аерокосмически композитни материали на Boeing в Уинипег. Всяка година Boeing допринася с около 4 млрд. канадски долара икономически ползи за Канада, като същевременно поддържа повече от 14 000 преки и непреки работни места.

Откакто започна полети през 2011 г., семейството 787 отвори повече от 370 нови маршрута без спиране по целия свят и получи повече от 1760 поръчки от 87 клиенти – включително повече от 870 повторни поръчки от 56 постоянни клиенти. През последната година 787 е получил повече от 295 поръчки и ангажименти. Почти половината от всички оператори на 787 Dreamliner летят с повече от един вариант и четири авиокомпании оперират или ще оперират флоти и с трите варианта на самолета.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка