Нов германски HUSAR в небето: Rheinmetall ще достави на Bundeswehr-а разузнавателен БЛА LUNA NG

Pan.bg 29 сеп 2023 | 10:06 views (1155) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на rheinmetall.com


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Германският Bundeswehr сключи договор с Rheinmetall за доставка на новия въздушен разузнавателен дрон LUNA NG. Договорът за изменение, подписан на 28 септември 2023 г. от президента на Германската федерална служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка в експлоатация на Бундесвера (BAAINBw) Annette Lehnigk-Emden, служи за продължаване на проекта с новия изпълнител Rheinmetall след несъстоятелността на оригиналния производител на системата. Договорът за изменение конкретизира мерките, произтичащи от поемането на договора за обществена поръчка от Rheinmetall.

Договорът за поглъщане вече бе сключен през 2022 г. LUNA NG, германски акроним, означаващ „въздушно поддържано безпилотно разузнавателно оборудване с малък обсег, следващо поколение“, ще нови името HUSAR в германските въоръжени сили. С договорът бяха поръчани общо 12 серийни системи, както и една система от началното производство. Поръчката е на стойност около 200 млн. евро без ДДС. Първата производствена система трябва да бъде доставена през второто тримесечие на 2025 г. В поръчката са включени също пакет с резервни части и поддръжка за обучение.

HUSAR, както подсказва името, ще бъде причислен към разузнавателния клон на германските СВ, а също и към артилерията. HUSAR, друг германски акроним, означава „високо ефективна безпилотна система за разузнаване със среден обсег“. Всяка система се състои от 5 разузнавателни дрона, 2 наземни системи за управление, 2 ракети-носители, 2 антенни мачти, ремонтна работилница и 3 транспортни платформи.

Опитът, натрупан във войната в Украйна, показва решаващото значение на резултатите от разузнаването в реално време на оперативно ниво. LUNA NG е разработена точно за тази цел. Това е една от най-новите в света системи за безпилотно авиационно разузнаване, класификация и разпознаване на обекти в реално време.

Заедно с изключителните си експлоатационни параметри и типов сертификат от Федералната авиационна служба на Германия, LUNA NG е уникален в своя тегловен клас, с максимално тегло при излитане от 110 kg. Благодарение на своя аеродинамичен, ултралек, високостабилен дизайн, LUNA NG може да остане във въздуха над 12 часа.

Вече официална, новата поръчка бележи друг важен крайъгълен камък за БЛА, както и за стратегията за цифровизация на Rheinmetall. LUNA NG е най-съвременен сензорен компонент за мрежови операции, който значително подобрява ефективността на веригата „сензор-стрелец“. В същото време LUNA NG предлага основа за бъдещо развитие на продуктовото портфолио на Rheinmetall, включително възможност за вертикално излитане и кацане (VTOL) и нови тактически възможности благодарение на полезен товароносимост от над 30 kg.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Нов германски HUSAR в небето: Rheinmetall ще достави на Bundeswehr-а разузнавателен БЛА LUNA NG

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка