Службата за отчетност (GAO) на САЩ: 45% от F-35 не са оперативно готови за полети

Pan.bg 28 сеп 2023 | 14:53 views (1737) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com
Какво пише GAO (бел. ред. аналог на българската Сметна палата) в своя доклад до Конгреса:
"Проблемите с поддръжката влияят негативно на оперативната готовност на изтребителите F-35. Процентът на способността за мисия на флота от многоцелевите изтребители F-35 (процентът от времето, през което самолетът може да изпълни една от възложените му мисии) бе около 55% през март 2023 г., далеч под целите на програмата.

Това представяне се дължи отчасти на предизвикателствата с поддръжката в Базите за поддръжка (депа), както и на организационни проблеми. Програмата изостава от графика при установяване на дейности по поддръжка на ниво „депо“ за извършване на ремонти. В резултат на това времето за ремонт на компонентите остана бавно, с над 10 000 чакащи за ремонт - далеч над желаните нива. В същото време поддръжката на организационно ниво е засегната от редица проблеми, включително липса на технически данни и обучение.

Департаментът на отбраната (DoD) разчита в голяма степен на своя изпълнител да ръководи и управлява поддръжката на F-35. Въпреки това, тъй като DoD търси разширен правителствен контрол, то нито е определил желаната комбинация от роли на правителството и на изпълнителя, нито е идентифицирал и получил техническите данни, необходими за самостоятелно поддържане на изтребителя. Военните служби трябва да поемат управлението на поддръжката на F-35 до октомври 2027 г. и да имат възможност да направят корекции, по-специално на елементите, управлявани от изпълнителя. Преоценката на този подход може да помогне на DoD да се справи с предизвикателствата си по поддръжката и да намали разходите за нея".

Защо GAO прави това проучване?
Изтребителите F-35, със своите разширени възможности, представляват нарастваща част от тактическия авиационен флот на DoD, като понастоящем са доставени около 450 самолета. DoD планира да закупи близо 2500 F-35 при очаквана цена по време на жизнения цикъл на програмата надхвърляща 1,7 трилиона долара. От тази сума 1,3 трилиона долара са свързани с експлоатацията и поддръжката на самолета.

Законът за военния бюджет за Фискалната 2022 г. включва разпоредба към GAO да прегледа усилията за поддържане на F-35. Настоящият доклад, наред с други неща, оценява степента, до която съществуват предизвикателства с поддръжката на F-35 на ниво „депо“ и поддръжка на организационно ниво; както и дали DoD е определило желаната комбинация от поддръжка в бъдеще на правителствено ниво и от изпълнителите. GAO е прегледала програмната документация на F-35, прегледала е данните за оперативна готовност и ефективност; нейни представители са посетили 2 депа за поддръжка на F-35 и 3 оперативни структури, провела е проучване на всички 15 оперативни структури за поддръжка на F-35 и е интервюирала техните служители.

Какво препоръчва GAO?

GAO прави 7 препоръки към DoD, включително преоценка на елементите за поддръжка на F-35, за да се определи отговорносттите на правителството и изпълнителя и всички необходими технически данни, и да вземат окончателни решения за промени в поддръжката на F-35, за да се отговори на заложените нива за производителността и достъпността. DOD се е съгласил с всички препоръки на GAO.

Подробности на: https://www.gao.gov/assets/gao-23-105341.pdf

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Службата за отчетност (GAO) на САЩ: 45% от F-35 не са оперативно готови за полети

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка