ГАЛЕРИЯ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: ТУБС „Шабла 2023“ 7 юни 2023 – Ден с интензивни стрелби на авиацията и българските и сръбски разчети на ЗРК

Pan.bg 08 юни 2023 | 07:24 views (7726) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgСтрелбите на 7 юни 2023 г. на полигон „Шабла“ трябваше да започнат в 9,00 с пуск на ЗРК С-75М3 „Волхов“, но се оказа че в забранената за съдове зона на Черно море има лодка. Как се е оказала там при положение, че „Гранична полиция“ отговаря за охраната на зоната не стана ясно. Закъснението от 20 минути пренареди цялата програма на стрелбите, защото имаше ясна последователност на пусковете на ЗРК и полетите на авиацията, която трябваше да се пренастройва в движение.

Първият пуск на ЗРК С-75М „Волхов“ бе на „кръст“ – след пуска на ракетата по стръмна траектория и подрива й на височина, по отломките стреля ЗРК С-125 „Нева“.
Последваха пускове на „Волхов“ по морска мишена „Морско конче“ и по парашутна мишена СП-100, редувани с пускове на ЗРК С-125 „Нева“ и „Куб“ по морска мишена и също по СП-100. Оживяването на комплекса е истинско чудо и дело неуморния труд на военнослужещи, събрани от 6 формирования с опит в работата със ЗРК "Волхов". Ако комплексът ще остава на въоръжение, трябва да се помисли за назначаване на постояннен личен състав, а не да се разчита на пожарни команди и на тежък труд в последния момент преди стрелби.

Последваха полети на двойка Су-25 б. н. 252 и 253 за стрелба с НУРС С-5 по морска цел и на Ми-24В б. н. 144 за пускове на С-5 и стрелба с бордовата 12,7 mm картечна установка ЯкБ по морска цел. В това време сръбски разчети смениха българските в ЗРК С-125 „Нева“ и „Куб“, ПУ на „Нева“ бяха презаредени и военнослужещите от Сърбия също осъществиха 4 пуска с двата комплекса.

Последва смяна на полигон „Шабла“ и ЗРК „Оса-АКМ“ на СВ смени на позициите ЗРК „Куб“. Двата дивизиона на 2-ра и 61-а механизирани бригади осъществиха по 1 пуск по морска мишена.

Последваха стрелби със ЗУ-23 и ПЗРК "Стрела-2М".

Екипажите на МиГ-29 от ВВС на България и Сърбия осъществиха пускове по парашутни мишени СП-100.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: ТУБС „Шабла 2023“ 7 юни 2023 – Ден с интензивни стрелби на авиацията и българските и сръбски разчети на ЗРК

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/20 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка