„Пирински страж - 23“ Част 3 Действията на авиацията (ГОЛЯМА АВИАЦИОННА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 02 юни 2023 | 19:05 views (14486) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgПърви на полигон „Корен“ на вертолетната площадка, още преди началото на Деня за демонстриране на способности, кацна вертолет Ми-17 б. н. 421 за носене на дежурство по АСР.

Първият огневи налет се изпълни с отпуснатия авиационен ресурс - два щурмови самолети Су-25К, за нанасяне на удари с НУРС С-5 в дълбочина на противника. При използване на щурмова авиация задължително условие е добро взаимодействие между общовойсковия командир и ръководството на авиационните средства. Координацията се осъществяваше посредством преден авионасочвач намиращ се в пункта за управление на 3-и мб и използване на димки за обозначаване местоположението на собствените формирования. Района на целите бе квадрати с размер 40х40 m, обозначени с бели ленти по северозападните скатове на вис. Ухла.

При първия заход екипажите на Су-25К б. н. 252 и 240 изпълниха визуално въздушно разузнаване с изпълнение на маньовър „вираж с променлив радиус” на височина от 300 до 600 m и скорост на полета от 400 до 600 km/h.

В процеса на разузнаване, по самолетите бе оказано огнево въздействие от противника. След доклад на екипажате и разрешение за стрелба се пристъпва към атака по откритите цели. Ударите се изпълниха с използване на НУРС С-5 с цел възпрепятстване изнасянето на колоните на противника.

Вторият епизод с участието на авиацията бе при въвеждането на резерва на левия фланг на 1-а мр от 3-и мб. То се извърши под непосредствената поддръжка на двойка ударни вертолети AH-64D Apache, със задача да нанесе удар във фланг и окончателно да сломи съпротивата на оттеглящият се противник.

Щурмовите вертолети с AH-64D Apache са изключително ефиктивни при унищожаването на бронираните средства на противника. Въоръжени са с 30 mm оръдие с боезапас от 1190 снаряда. Оръдието има скорострелност до 650 изстр./min. Машината има 4 точки на окачване, които дават възможност да се носят 2 блока с 70 mm неуправлями ракети Hydra 70 по 19 бр. или общо 38 бр.; както и 8 противотанкови ракети Helfire с далекобойност до 6000 m. Екипажът на хеликоптера е от 2 пилота. Машината има крайсерска скорост от 265 km/h. Максималният обсег на действиe на хеликоптера е до 480 km и има максимален таван на полета от 6100 m.

Двата AH-64D Apache влетяха на пределно малка височина поединично и първо осъществиха пускове с НУРС Hydra 70, а след това обстреляха допълнително разкритите цели с бордното 30 mm оръдие.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Пирински страж - 23“ Част 3 Действията на авиацията (ГОЛЯМА АВИАЦИОННА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/29 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка