90-а годишнина от рождението на академик Димитър Мишев – учен от световна величина

Pan.bg 30 май 2023 | 20:01 views (2193) commentaries(0)
img В Клуба на авиацията-Пловдив членовете на Българското астронавтическо дружество отбелязаха 90-а годишнина от рождението на академик Димитър Мишев.
За живота на академик Мишев, научната му дейност и приносите към българската космическа наука говори о.з. полк. Светлозар Асенов, председател на БАД-Пловдив.

Акад. Димитър Мишев е роден на 28 май 1933 г. в Ловеч. Неговото изобретение „Спектър“ работи дълги години на борда на „Салют-6“, „Салют-7“ и станцията Мир. Спектрометричният и
навигационен комплекс „Фрегата“, разработен под негово ръководство, работи на борда на станцията „Фобос“, предназначена за изучаване на Марс и неговия естествен спътник Фобос.
Академик Димитър Мишев е български учен от световна величина. Той е човекът, поставил основите на теорията и апаратурите за цветната телевизия в България; вградил ума и труда си в космическите изследвания у нас - от времето на първия изкуствен спътник на Земята, през превръщането на България в 18-а космическа държава и създаването на почти всички български космически апаратури, чак до научните програми за двата полета на наши космонавти.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Той е и ученият, който участва в дистанционните изследвания на Земята от Космоса и става 10-ият изследовател в света, удостоен с наградата на Международната астронавтска федерация за принос в космическите изследвания. Академикът, който изобрети спектрометъра за дистанционни изследвания "Спектър" с 256 канала във време, когато американските аналози бяха едва със 158 канала. Изследователят, който създаде видeосистема за руския сателит "Фобос" с единствените сполучливи снимки на загадъчния спътник на Марс, изумили целия свят върху корицата на водещото научно списание "Нейчър".

Ученият е академик на четири академии: Международна академия по астронавтика, Париж (1984), Българска академия на науките (1995), Международна инженерна академия, Академик (действителен член на Международната Академия на Науките на Европа и Азия) на IEAS (1996).

Една от големите негови мечти е: „един ден на науката у нас и на тези, които се занимават с нея, да бъде отделяно необходимото внимание, стимулиране и финансиране“.

Акад. Димитър Мишев си отива на 69 години на 13 февруари 2003 година. Посмъртно е удостоен с Орден “Стара планина” I степен за изключителен принос за развитието на космическите изследвания.
Пред присъстващите бе представен документалният филм за академик Димитър Мишев на режисьора Петко Горанов „Напред и нагоре“ (2013г. - " target="_blank">).Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


90-а годишнина от рождението на академик Димитър Мишев – учен от световна величина

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка