Бъдещите пилоти на китайския флот започват подбор от четиринадесетгодишна възраст

Pan.bg 31 мар 2023 | 08:50 views (12648) commentaries(0)
img
пан.бг










Бъдещите пилоти на китайския флот започват да избират от четиринадесетгодишна възраст
Днес, 07:33 ч


Военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай започнаха да подбират абитуриенти в 14 провинциални региона за участие в програмата за тийнейджъри-авиатори.


Според Службата за набиране на кадети на военноморската авиация на Н в него са участвали около 4500 кандидати.

Одобрена от китайския флот и министерството на образованието, програмата стартира през 2015 г. и има за цел да привлече ученици и студенти, които се интересуват от авиацията и са годни за военни полети. Идеята е да се създаде кадрови резерв за подразделенията на морската авиация на ВМС на НОАК.

Ученици от мъжки пол на възраст от 14 години в 14-те сътрудничещи региона на ниво провинция могат да кандидатстват за програмата. Преди началото на такава програма всички кандидати, избрани от ВМС за участие в програмите за обучение на военноморската авиация, бяха завършили средно образование.

Според Централния военен комисариат на флота кандидатите за участие в програмата за пилоти-юноши тази година трябва да са родени между 31 август 2006 г. и 31 август 2009 г. Освен това сред изискванията към бъдещите пилоти е необходимостта да имат ръст от 162 до 181 сантиметра. И също така той не трябва да бъде прекалено слаб и да не е пълен.



Кандидатите не трябва да имат заболявания като менингит или нефрит, а кръвното налягане и зрението трябва да отговарят на стандартите на китайския флот за пилоти. Други критерии включват ясни политически, юридически и академични документи, съгласие на законен настойник, умствена и физическа активност и определено ниво на владеене на английски език.

След като преминат всички кръгове на подбор, десетки кандидати ще бъдат записани в програмата в сътрудничещ си университет във всеки от 14-те региона на ниво провинция.

По време на тригодишната програма на младите кадети ще се изнасят лекции и ще се преподават военноморски и летателни познания.

През лятната и зимната ваканция кадетите ще посетят военноморски училища и военни части, където ще посетят военни кораби и ще общуват с опитни пилоти. Те ще имат възможност и самостоятелно да управляват самолета в присъствието на инструктори – летци-ветерани.

След три години тези кадети, които преминат необходимите тестове, ще бъдат допуснати до Военноморската авиационна академия или някои от водещите китайски университети, които си партнират с ВМС за обучение на пилоти. Всъщност това е китайският аналог на Нахимовското училище, само че със спецификата за обучение по специалността „Военноморска авиация”.

Автор:
Хамин Майкъл


източник
военное обозрение

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка