Първи A321neo слезе от финалната монтажна линия на Airbus в Китай

Pan.bg 24 мар 2023 | 11:35 views (650) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 24 март 2023 г. Airbus достави първия самолет A321neo, сглобен на финалната си монтажна линия (FAL) в Тиендзин (Китай) на китайската авиокомпания Juneyao Air. Самолетът се задвижва от двигатели Pratt & Whitney GTF и разполага с 207 удобни седалки, 8 в бизнес и 199 в икономична класа. Полетът му за доставка трябва да използва 10% смес от устойчиво авиационно гориво в подкрепа на стратегията за зелена авиация в Китай.

„Откакто обявихме стартирането на производството на първия самолет A321 от FAL Tianjin през ноември миналата година, съответните дейности по окончателно сглобяване и тестове протекоха гладко, демонстрирайки зрелостта на FAL Tianjin да се адаптира бързо към нови продукти. Успешната доставка на първия самолет A321 позволява на Airbus да отговори на популярността на самолета на китайския пазар и извън него, както и на постоянното доверие и подкрепа от другите клиенти на компанията към новия вариант на тяснофюзелажния самолет. Airbus продължава да разширява и подобрява всеобхватното си сътрудничество с китайската авиационна индустрия, подчертавайки своя дългосрочен ангажимент към Китай за осигуряване на близост до клиентите, като същевременно подкрепя глобалното нарастване на производството на търговски самолети“ заяви Джордж Ксу, изпълнителен вицепрезидент на Airbus и изпълнителен директор на Airbus China.

Airbus разполага с 4 съоръжения за окончателно сглобяване на A320 Family по целия свят - Хамбург (Германия); Тулуза (Франция); Тиендзин (Китай) и Мобайл (САЩ). С преобразуването на съоръжението в Тиендзин миналата година и с най-новото съоръжение, което предстои да завърши своята трансформация в Тулуза, глобалната индустриална система ще бъде напълно съвместима с A321, създавайки гъвкавост за постигане на целите на Airbus за увеличаване темпа на производство поради нарастващия пазарен успех на модела А321.

Открита през 2008 г., FAL в Тиендзин бе първата линия за сглобяване на търговски самолети Airbus извън Европа. През същата година на място пристигат първите самолетни секции. От първата си доставка на A320 през 2009 г. FAL на Airbus в Тиендзин е доставил повече от 600 самолета за 14 години експлоатация. A321neo е членът с най-дългия фюзелаж от най-продаваната тяснофюзелажна фамилия A320, който побира удобно до 244 пътници, с обсег достигащ 8700 km. С най-широката тяснофюзелажна кабина в небето, фамилията A320neo предлага най-малко 20% намаление на разхода на гориво и CO2, както и 50% намаление на шума в сравнение със самолети от предишно поколение, благодарение на включването на най-новите технологии, включително ново поколение двигатели и аеродинамичните крилна наставки Sharklets. До края на януари 2023 г. семейството A320neo е получило над 8600 твърди поръчки от повече от 130 клиенти по целия свят.

Снимка: Airbus достави първия самолет A321neo, сглобен на FAL Tianjin на китайската Juneyao Air
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка