18 март Празник на РТВ - със съществен принос за гарантирането на въздушния суверенитет и сигурността на България (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 20 мар 2023 | 17:20 views (8852) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 20 март 2023 г. бе отбелязана 71-ата годишнина от създаването на Радиотехническа войски. На тържеството в НВИМ в София присъстваха зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков; командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров; зам.-командирът на СКС бриг. ген. Христо Ганецовски; командирът на База КУН полк. Юри Луканов; командирът на Първа зенитно-ракетна база полк. Димо Илиев, командирът на 16-а транспортна авиобаза полк. Филип Ангелов; командирът на База за специална техника полк. Цанко Василев; офицери от База КУН; председателят на Българската авиационна асоциация о.з. бриг. ген. Пламен Богданов; о.з. бриг. ген. Божин Гаврилов, бивш командир на Корпус ПВО; ветерани от РТВ.

Тържеството започна с кратко слово за историята, развитието и постиженията на РТВ, изнесено от НЩ на База КУН полк. Илиян Илиев: „На 18 март, преди два дни, Радиотехнически войски навършиха 71 години от тяхното създаване.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 18 март 1952 година с министерска заповед № 00108, на базата на отделните батальони на въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка (ВНОС) се формират 3 полка, които организационно влизат в състава на войските за ПВО на територията на страната. В състава им, освен ротите ВНОС влизат и роти, въоръжени с радиолокационни станции, с което се поставя началото на съвременните Радиотехнически войски.
Честването на тази паметна дата е израз на най-високо признание за усилията и труда на хората, които през всичките тези години са преминали през дълъг път на доказване и професионално израстване, които утвърждаваха, развиваха и модернизираха българските Радиотехнически войски.
Тези забележителни 71 години бяха години, през които РТВ непрекъснато се усъвършенстваха, укрепваха и модернизираха. През тях личният състав, съхранявайки и развивайки най-добрите традиции доказа по безспорен начин своя принос за гарантирането на въздушния суверенитет и сигурността на нашето отечество.
Днес РТВ осъществяват тази мисия в колективната система за сигурност и отбрана и изпълняват своите задачи в Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО и обединена Европа.
В изпълнение на тази задача, шест от военните формирования са сертифицирани за работа в Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО от Върховното командване на обединените въоръжени сили в Европа (ACO - SHAPE) и успешно потвърждават периодичните технически оценки от екипи на Съюзното командване по операциите на НАТО. През цялото това изминало време единствената движеща сила във всяко военно формирование от Радиотехническите войски e личният състав, който всекидневно се сблъсква с различни трудности. Трудности, свързани с решаване на високоотговорни задачи в непрекъсната и динамична атмосфера за поддържане на остарялата техника в условия на липса на специализирани резервни части. Въпреки това хората, свързани с живота и ежедневието в Радиотехническите войски, се справят достойно, безупречно, с висока отговорност и професионализъм.
Вярвам, че не е далече времето, когато ще бъдат придобити нови съвременни трикоординатни радари, които в комплект с актуална логистична поддръжка ще повишат нашите способности и ще допринесат за увеличаване ефективността на българските ВВС по гарантиране на въздушното пространство и защита на границите на Алианса.
Качественото ново развитие на технологиите, бързото нарастване на летателно - техническите характеристики на въздухоплавателните средства и бурното развитие на информационните технологии предвиждат нови все по- високи изисквания към личния състав и въоръжението.
Добиване и предаване на качествена радиолокационна информация в реално време, без закъснение, създаване и разпространение на ОКВО до всички потребители е факт, зад който стои ежедневния воински труд на десетки хора от РТВ.
Трансформациите на войските в съответствие с обективните закономерности на времето е процес, който е непрекъснат и през тази година предстои поредното предизвикателство пред радиотехнически войски, предвиждащо изграждане на качествено нова организационна структура. Убеден съм, че благодарение на високия професионализъм, новаторския дух и с всеотдаен труд на хората от войските ще се справим и с това предизвикателство, за да бъде българското небе чисто и неприкосновено.
Уважаеми гости,
В този празничен ден изказвам своята най-искрена благодарност към военнослужещите и цивилните служители от РТВ, които с чест и достойнство, с вяра и оптимизъм и сега на бойния си пост изпълняват своите задължения.
Благодаря на близките, на нашите семейства за разбирането и съпричастността, за това, че ни даряват с щастие, уют и топлина.
Изказвам и своята дълбока признателност към ветераните, към нашите учители, затова, че ни дадоха най-силното оръжие – знания, опит и солидна подготовка. Честит празник!“.

Награди за отличилите се военнослужещи от РТВ
Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов бяха наградени военнослужещи от състава на ВВС за дългогодишна служба в редовете на БА, съществен принос за развитието, поддържането на боеспособността на формированията от РТВ и по повод 18 март - Празник на РТВ:
- С предметна награда „Сувенир пластика с щит“ полк. Орлин Братованов, началник на сектор РТВ в отдел „Подготовка“ в Командването на ВВС и майор Янко Расоков, НЩ на в.ф. 26600 Братово.

Със заповед на Началника на отбраната адм. Емил Ефтимов бяха наградени военнослужещи от състава на ВВС за дългогодишна служба в редовете на БА, съществен принос за развитието, поддържането на боеспособността на формированията от РТВ и по повод 18 март - Празник на РТВ:
- С предметна награда „Икона на Св. Георги - миниатюра“ подполк. Йоана Гигова, гл. експерт в сектор „РТВ“ на отдел „Подготовка“ на командване на ВВС и майор Кирил Игнатов, старши пом.-началник на отделение „Радиолокационни системи“ в База КУН;

- С предметна награда „Плакет Св. Георги“ ст. лейт. Петър Мусински, ст. техник в радиолокационна система във в.ф. 38550-Локвата и оф. кандидат II клас Денислав Иванов, командир на взвод комуникационно и информационно осигуряване във в.ф. 32720-Радишево.
Наградите връчи зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков.

Със заповед на командира на ВВС ген.-майор Димитър Петров бяха наградени военнослужещи от състава на ВВС за дългогодишна служба в редовете на БА, съществен принос за развитието, поддържането на боеспособността на формированията от РТВ и по повод 18 март - Празник на РТВ:
- С предметна награда „Плакет стъклен на ВВС“ майор Георги Георгиев, командир на в.ф. 36510-Полски Градец; майор Денислав Денев, зам.-командир по техника и въоръжение на в.ф. 54270-Пловдив; майор Петър Петров, командир на в.ф.38550-Локвата; к-н Димитър Бакъров, зам.-командир на в.ф. 42520-Щръклево; старшина Димитър Коцев, ст. специалист по радиолокационна техника във в.ф. 36010-Медковец; ст. сержант Лъчезар Лазаров, ст. специалист по радиолокационна техника във в.ф. 42520-Щръклево; серж. Добри Добрев, ст. специалист по радиолокационна техника във в.ф. 36910-Балчик.

Наградите връчи командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров, който след това заяви: „Мога да говоря за история, но празникът е хубав повод да отдадем почит към ветераните, които са поставили началото на РТВ в България, които са полагали основите на радарните постове, които са създали рода войска, които са оставили живота си в отдалечените гарнизони, грижейки се да имаме радиолокационно осигуряване и то такова, че да изпълняваме задачите си без ограничения. Празникът е и повод, да изразя своята благодарност към всички, които днес са в строя, офицери, сержанти, войници, цивилни служители. Искам да Ви благодаря като гражданин на България, за това че изпълнявате вашите задължения въпреки ресурсните ограничения, въпреки старата техника, въпреки недостига на резервни части; за това, че радиолокационното осигуряване не секва. Искам да Ви благодаря като летец, защото винаги когато съм летял, винаги сте ми осигурявали това, което е нужно, за да си изпълня задачата. Искам да Ви благодаря като командир и за професионализма и за себеотрицанието, за стоицизма, с които изпълнявате задачите си днес.
Очакването на новите радари е нещо, което е хубаво, което е позитивно, но за тези нови радари трябва да се създаде съответната база, не само материално-техническа, но и база от най-важния ресурс - хората. Така че предстои сериозна битка – битка, която ще гарантира нашето бъдеще.
Искам да Ви пожелая дълъг живот, крепко здраве, щастие и разбирателство в семейството и много хубав, весел празник. Бъдете здрави!“.

Със своя неподражаем стил бриг. ген. Христо Ганецовски, бивш командир на База КУН, поздрави колектива на РТВ със следното стихотворение:
На колегите от РТВ
С уважение и респект

Проекта си отдавна чакат
Дори със зъби леко тракат
Дали ще стане или не
За части да дадат поне

Че вече и в музея няма
И мъката им е голяма
С какво ли графика да правят
Та за проблема да забравят

Съседите и AWACS-a
Не стигат даже и за вакса
Полето им да се излъска
и РТВ лъчи да пръска

Но днес е празник и не бива
На там творбата да завива
За приноса ви тъй значим
Сърдечно ви благодарим!!!

От приятелите в СКС.
Текстът бе официално връчен на командира на База КУН полк. Юри Луканов.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


18 март Празник на РТВ - със съществен принос за гарантирането на въздушния суверенитет и сигурността на България (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/22 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка