HEMS - МС възлага на ДАО да извършва полети за въздушен транспорт за спешна медицинска помощ, закрива „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД

Pan.bg 23 фев 2023 | 08:19 views (1210) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресслужбатана МС

На 22 февруари 2023 г. Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавния авиационен оператор (ДАО). С промените се предвижда ДАО да извършва услуга от общ икономически интерес - полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ.

Приет е и проект на Разпореждане на Министерския съвет за прекратяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД.
Целта на предлагания проект е трайно и устойчиво решаване на въпроса за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата. Същността на дейността е бързо превозване на медицински персонал или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства), както и болни или ранени лица.

Услугата ще се предоставя от ДАО напълно безплатно, ще бъде еднакво достъпна и ще се компенсира от държавата. За изпълнение на дейността, ДАО следва да получи свидетелство за авиационен оператор и SPA.HEMS одобрение, издадено от главния директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, при спазване на законовите изисквания за това.

ДАО е съществуващ авиационен оператор, който притежава развита структура в административно, организационно и логистично отношение. Операторът е със сериозен дългогодишен опит в безопасната летателна експлоатация на различни типове въздухоплавателни средства. Със своите самолети и хеликоптери, той и към момента може да изпълнява определени полети за нуждите на Министерството на здравеопазването (air ambulance). Прибавяйки към своя флот вертолети (хеликоптери) за спешна медицинска помощ, с много по-малко разходи на публични средства, ресурси и персонал, ДАО може успешно да изпълнява зададените функции по HEMS, в сравнение с нов оператор, започвайки своето изграждане отначало.

ДАО е юридическо лице, генералният директор на което е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на транспорта и съобщенията. На ДАО е възложено изпълнението на полетите със специално предназначение и за него не са прилагат разпоредбите на Закона за администрацията.

С възлагането на дейността на ДАО се гарантира много по-лесно и безпроблемно взаимодействието с другите ангажирани в дейността държавни служби - Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. В проекта е предвидено нарочно задължение на министъра на транспорта и съобщенията, министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната да определят условията и реда за взаимодействие при изпълнение на тези полети. По този начин транспортната услуга (извършването на полетите за нуждите на спешната медицинска помощ) няма да бъде изолирана, а ще бъде изградена и изпълнявана при предварително установени правила на взаимодействие с компетентните държавни власти.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка