Защо Русия не може да победи Украйна от въздуха, както направиха САЩ в Ирак и Югославия

Pan.bg 05 дек 2022 | 23:24 views (1475) commentaries(0)
img
Защо Русия не може да победи Украйна от въздуха по същия начин, както направиха САЩ в Ирак и Югославия

В резултат на руската специална операция в Украйна ясно се вижда доминирането на артилерията на бойното поле като основно средство за поразяване на врага. В тази връзка възниква въпросът защо се случва това? Защо руската авиация не доминира на бойното поле? Защо не можем да направим същото с Украйна, както направиха САЩ/НАТО с Ирак и Югославия?


Нахлуването на САЩ/НАТО в Ирак и бомбардировките на Югославия наистина изглеждаха впечатляващи и противно на мнението на ура-патриотите (а такива вече имаше тогава), завършиха с пълна и безусловна победа на агресора.


"Пустинна буря"

Ако говорим за Ирак, каква е причината? Силата на американските военновъздушни сили (ВВС) или слабостта на иракските въоръжени сили?

Очевидно и в двете, и най-важното, в огромната технологична пропаст между въоръжените сили на Ирак и въоръжените сили на САЩ. Несъмнено комбинираната мощ на ВВС на САЩ / НАТО беше с порядък или дори два по-висока от комбинираните възможности на ВВС и противовъздушната отбрана (ПВО) на Ирак.

Освен това факторът на предателството може да играе огромна роля тук.

Първо, според някои (непотвърдени) сведения младата тогава демократична Русия е прехвърлила на Съединените щати честотите на радиолокационните станции (РЛС) на иракската противовъздушна отбрана, което е позволило радиоелектронната борба (РЕБ) на ВВС на САЩ да осигури тяхното ефективно заглушаване и потискане на противорадиолокационни ракети, които дори противовъздушната отбрана на Ирак теоретично не би могла да прихване, за да защити своите радари и зенитно-ракетни системи (ЗРК).

Второ, „няма такава крепост, която натоварено със злато магаре да не превземе“. Пак по непотвърдена информация иракската армия е била срината от свои генерали за солиден "джакпот". Малко вероятно е това да бъде проверено и потвърдено, но някой има ли съмнения, че подобен сценарий е доста вероятен?

И всичко това се случи на идеален терен за действия на ВВС, без планински вериги и гъсти горски насаждения.

Така в Ирак въоръжените сили на САЩ имаха работа с остарели и дезорганизирани въоръжени сили, предварително обречени „да бъдат избити“ от собственото си командване, но дори и в този случай САЩ изразходваха много ресурси за постигане на положителен резултат . Ако оръжията на Ирак бяха малко по-модерни, ако въоръжените им сили бяха малко по-обучени и професионални и най-важното, ако СССР / Русия им помагаха по същия начин, по който САЩ сега подкрепят Украйна, всичко можеше да свърши напълно различно.

"Съюзническа сила"

Бомбардировките над Съюзна република Югославия (СРЮ), предимно сръбски градове, ясно показаха характера на западните държави, начело със САЩ и Великобритания. Когато казват за специалната операция, че Русия е отприщила пълномащабна война в Европа на територията на Украйна, тогава по някаква причина те срамежливо забравят за бомбандировките на НАТО в Югославия .

При сърбите теренът не е гола пустиня, както в Ирак, а с много планини и гори - всичко това значително усложни работата на ВВС на САЩ. Да, и Русия, макар и малко, но се промени и вече не подкрепяше действията на Съединените щати.

От друга страна, сърбите не получиха никаква помощ от Русия или получиха много малко, защото тогава Русия беше изключително слаба и политически, и военно. А техническото ниво на югославските въоръжени сили не беше далеч от иракските, а може би дори отстъпваше по отношение на броя на оръжията и военната техника.Но най-важното е, че в Югославия САЩ използваха съвсем различна тактика: вместо да унищожат сръбските въоръжени сили, те съсредоточиха усилията си върху атаки срещу гражданска инфраструктура, тоест през 1999 г. направиха това, в което сега обвиняват Русия, въпреки че фактът, че тогава нямаше заплаха нито за Съединените щати, нито за страните от ЕС.

Така, дори като се вземе предвид значителното количествено и качествено превъзходство на силите на САЩ и НАТО, те спечелиха победа в Югославия само благодарение на унищожаването на гражданската инфраструктура. Може да се предположи, че ако Съединените щати първоначално бяха решили да се ограничат само до военни съоръжения, тогава операцията на съюзническите сили щеше да се проточи много години и щеше да изисква навлизането на сухопътни сили на САЩ/НАТО с всички загуби в оборудването и живата сила.Специална военна операция (СВО)

При руското господство във въздуха над територията на Украйна всичко е сложно. Най-лошото е, че засега няма признаци за подобряване на ситуацията, единствено онзи ден (01.12.2022 г.) се появи информация за полета на два украински щурмовика Су-25 и един изтребител МиГ-29, вероятно в Артьомовска посока. Няма информация за действията на руските ВВС в дълбочина на територията на Украйна. Явно се е сформирал известен паритет - авиацията на двете страни работи в зоната на фронтовата линия и не по-нататък.

Но дали това е следствие от слабостта на руските ВВС?

Руската специална операция започна с наземно-въздушно нахлуване, инфраструктурата на Украйна, дори военната, практически не беше унищожена - такива случаи бяха единични. Още повече, че започналите кампании за унищожаване на горивната инфраструктура някак бързо бяха прекъснати и затихнаха, сякаш никога не ги е имало.

Междувременно западните съучастници не седяха със скръстени ръце. Очевидно останките от украинските системи за противовъздушна отбрана бяха възстановени, допълнени от доставките на съветски оръжия от Източна Европа (и не само), а сега и от Запада. И всичко това беше интегрирано в единна информационна мрежа със средствата за разузнаване, бойно планиране и контрол на западните държави.

По този начин, за да се намали радикално ефективността на украинската противовъздушна отбрана, е необходимо да се „приземят“ американски стратегически безпилотни летателни апарати (БЛА) и самолети за ранно предупреждение (АУАКС), които кръжат над Полша, Румъния и Черно море, за да потиснат наземните базирани радарни станции както и американски разузнавателни, командни и комуникационни сателити. Само ако ги нямаше руските ВВС ще могат спокойно да потискат украинската противовъздушна отбрана, без да се страхуват, че ще получат в гръб зенитна управляема ракета (ЗРК).

В противен случай се оказва, че украинските ВВС разполагат с неуязвима за удари информационна подкрепа, което значително повишава ефективността на техните действия, което в много отношения неутрализира превъзходството на руските ВВС в броя и качеството на бойните машини.

Самата СВО , според автора, е концептуално изградена неправилно от самото начало. Наземната инвазия в съществуващите условия очевидно е голям проблем, време беше да се види това още от примера на САЩ във Виетнам, СССР в Афганистан и Русия в Чечня.

Въз основа на гореизложеното, сценарият за СВО е трябвало да се основава и развива на базата на един (макар и продължителен във времето) масиран удар. Без предварително съсредоточаване на силите. Без изявления на президента . Като повод можеше да се използва - денят на независимостта на Украйна, с връчване на награди на поредните азовци, обстрел или атака на Донбас или например пълна забрана на руския език. Но за причините може да се говори едва след началото на конфликта и с едновременното представяне на ултиматум за безусловна капитулация на Украйна.
Без заплашителен период, без концентрация на руски войски на границата и в резултат на това без предупреждения от западните държави.

В първите три дни – една, две или три хиляди изстрелвания на крилати ракети. Корабите стрелят с Калибър от кея, презареждат, стрелят отново, и отново, и още... Самолетите на стратегическата авиация излитат, стрелят с боеприпаси от максимален обсег, връщат се на далечни летища, получават боеприпаси и координати на целта, излитат отново. Кинжалите, Искандерите и Бастионите работят по особено важни цели. От територията на Беларус по реални цели нанасят удари оперативно-тактически ракетни комплекси (ОТРК) "Точка-У". Две хиляди дрона (закупени предварително) изпълват небето над Украйна с характерно тракане. След това идва ред на тактическата авиация, която удря останалите цели.

Използват се екзотични средства за поразяване като междуконтинентални балистични ракети (МБР) с конвенционална бойна глава и преработени от стари машини снаряди – БПЛА камикадзе, носещи десетки тонове експлозиви.

Какви трябваше да бъдат целите?

Приоритет трябваше да бъдат правителствените сгради: сградите на Министерството на отбраната на Въоръжените сили на Украйна , Службата за сигурност на Украйна - Да се обезглавят граждански и военни структури, специални служби . Следват телевизионни кули, клетъчни комуникационни комутатори, телефонни централи, военни комуникационни центрове. До края на първия ден Украйна трябваше да е сляпа, глуха и обезглавена – без телевизия, без интернет, без телефон.

Следва реч на президента, поставя се ултиматум за пълна и безусловна капитулация. Западните страни получават предупреждение за недопустимостта на всякаква намеса, всякакви агресивни действия срещу руското население или култура, срещу всякакви арести и блокиране на средства и имущество на жители на Руската федерация. В случай на неизпълнение съществува заплаха от превантивен удар, включително с използване на тактически ядрени оръжия (ТЯО), срещу бази на САЩ и НАТО, първо разположени в страните от Източна Европа, а след това в страни от Западна Европа.

Това се потвърждава с ясното активиране на въоръжените сили на РФ в района на складовете за ТЯО, което е ясно видимо от разузнавателните спътници на западните държави. Държавите с американски ядрени оръжия, разположени на техните територии, трябваше да са предупредени, че ако бъде открита някаква активност, ще бъде нанесен ядрен удар незабавно и без предупреждение.

Вторият ден - удари по военната регистрация и службите за вписване - мобилизацията е напълно нарушена, удари по електроснабдителните системи, горивните линии и възли, железопътни възли. Оборудването за електронно разузнаване и самолетите с противорадарни ракети преследват всеки източник на радарно излъчване. До края на второто денонощие въоръжените сили на Украйна губят способността да организират набор в най-големите градове и агломерации, в по-голямата част от Украйна няма електричество, а запасите от гориво бързо намаляват. По-голямата част от железопътния трафик е прекъснат.

Трети ден. Украйна не капитулира до края на втория? Без информация, комуникация и светлина, без здраво управление и перспектива? Сега, в настоящата ни реалност, се случва това, което се нарича „жаба във вряща вода“ - това е, когато условията на живот постепенно се влошават и хората свикват с тях. И когато след няколко дни гражданите на Украйна от 21-ви попаднат в 19-ти век, ефектът ще бъде съвсем различен...

Е, да кажем, че Украйна не капитулира. На третия ден се унищожава максимален брой мостове, предимно железопътни мостове, продължава унищожаването на железопътни възли, електрически мрежи и клетъчни мрежи и се търсят останките от различни системи за противовъздушна отбрана.

Високоточните оръжия с голям обсег трябваше да се използват само за унищожаване на транспортната и енергийната инфраструктура, системите за комуникация и контрол, а не изобщо за унищожаването на дузина-две наемници на полигона Яворовски, където по-късно бяха докарани още много хиляди .

След това украинският военно-промишлен комплекс (ВПК) вече трябваше да не функционира, който в сегашната реалност продължава да работи и да доставя въоръжение и техника на въоръжените сили на Украйна, нямаше да има още доставката на оръжия от западните страни .

След такива систематични удари, е възможно да се подготви сухопътно нахлуване, но не и да се катерят по укрепленията в Донбас - защо изобщо да ги пробива?Русия трябваше да атакува от северозапад, за да разрежете Украйна наполовина?

И ако силата не е достатъчна, за да погълне веднага такова парче, тогава от североизток, по Днепър, отрязвайки цялата лява Украйна от западната й част - в случай на разрушаване на мостовете по Днепър, там не би имало шанс да го спечелят обратно от въоръжените сили на Украйна.

Всичко това не беше планирано...заключения

Руските ВВС не успяха да завоюват господство във въздуха и да победят Украйна от въздуха, не поради липсата на съвременни бойни и спомагателни самолети, БПЛА и високоточно управляеми боеприпаси, въпреки че този фактор със сигурност щеше да има ефект, а защото приоритетите бяха поставени неправилно .

Вместо да извършат пълно разпадане на Украйна от самото начало на специалната операция, включително унищожаването още в първия ден на по-голямата част от нейното ръководство, въоръжените сили на Руската федерация бяха въвлечени в продължителен наземен конфликт с неясни схеми на преговори и отстъпки , завършващи с частична мобилизация, с неясни към момента перспективи.

Автор:
Андрей Митрофанов


източник

военное обозрение

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка