„Интер Дрон Експо 2022“ през очите на специалиста (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 05 дек 2022 | 09:23 views (11713) commentaries(0)
img
инж. Тони Кънев
специално за pan.bgБезпилотните летателни апарати, а и не само летателни, придобили известност под названието „дрон“ навлизат все повече в нашия живот. Въпреки че първите се появяват още през Първата световна война, бурното им развитие започва през първото десетилетие на 21 век, когато технологиите за създаването им стават общо достъпни. Започнали като летящи платформи за снимане от високо, създадени от пионера на евтините безпилотни граждански апарати през 2006 г. (фирмата DJI), първия дрон под името „Фантом 1“ поставя началото на истински бум на производство и използване на подобен тип апарати. Възможностите на подобен род апарати са бързо оценени от хората и фирмите. Започват да се появяват различни разновидности и модификации, отговарящи на интересите на потребителите им - от малките машинки използвани за спорт и игра, до големите, тежащи тонове апарати използвани за замяна на използваната техника в селскостопанската авиация и различните държавни служби за наблюдение и мониторинг. С голям успех, предназначените за гражданско използване безпилотни апарат се оказват незаменими в локалните конфликти и войни. Вграждането на автоматични функции в системите им за управление с елементи на изкуствен интелект, ги правят все по полезни помощници, в някои случаи и дори партньори на притежателите им.

Покрай нарастналото търсене на подобни апарати съответно започнаха да се появяват и все повече производители. Както и в останалите страни в България също се наблюдава бум на потребителите на дронове, предимно от частни лица и фирми. Все още са малко българските държавните институции и служби, които използват безпилотните летателни апарати в работата си, като на държавно ниво няма пълно разбиране за нуждата на подкрепа на фирмите производители на подобни апарати и стандарт за сертифициране на инструктори, които да обучават оператори на дронове.

Акцентирайки на този нов и прохождащ бизнес, Интер Експо Център в партньорство с Консорциум „Международно дрон изложение“ в периода 20 до 23 октомври 2022 г. проведе първото по рода си изложение в България, и на Балканите за безпилотни апарати и системи.

Изложението бе проведено под патронажа на президента на Република България Румен Радев, който в поздравителния си адрес към изложителите отбеляза засилващия се интерес на широката публика, бизнеса и държавните органи към дистанционно управляемите системи и внедряването им в различните сфери на индустрията, отбраната и използването им за частни цели.

В изложението участваха Института за космически изследвания и технологии към БАН, Асоциацията на българската авиационна индустрия, Българската федерация по авиомоделизъм, Асоциацията за свръхлеката авиация в България, Българската федерация по авиомоделни спортове, Асоциация „Обединено Дрон Общество“, Военна Академия „Г. С. Раковски“, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА), София Тех Парк, Клуб „Дрон Екстрийм“ и много други. Общо повече от 90 български и чуждестранни бранда участваха в изложението. Присъствието на изложението на компании от българската отбранителна индустрия показва големия интерес и възможности за създаването на безпилотни системи с военно и двойно предназначение и от български производители.

Изложението беше разгледано от над 4000 посетители от различни възрасти и професии, голяма част, от които специалисти в областта на безпилотните апарати. Също така не малка част от посетителите бяха частни лица, които използват подобни апарати за лични цели – професионално или за забавление.

Бяха представени много и интересни продукти – ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се представи с дрон за подводни операции Seasam Drone, българо-украинската компания Eurocopter представи квадрокоптери за прецизно пръскане на малки площи с хибридно задвижване - малък двигател с вътрешно горене задвижва генератор, който зарежда електродвигателите на витлата, като така се постига по голяма продължителност на полета. Компанията „Фрага-Х“ в сътрудничество с Военна академия „Г. С. Раковски“ представи цяла гама от безпилотни самолети, предназначени за наблюдение, разузнаване и като мишени за бойната авиация. С един от тези самолети успешно бе открито мястото където се намираше падналия през 2021 г, самолет МиГ-29. Бяха представени и красивите автожири на фирма „Ники“ (Правец). Сред представените продукти бяха и безпилотната летателна система (БЛС) за тактическо разузнаване, спасителни операции и проникване в сгради и Привързана безпилотна летателна система (T-UAS) - водещи в индустрията решения за привързани дронове за постоянно въздушно наблюдение и тактически комуникации на фирма „Балкантел“. На изложението участие взе и фирма COPTER.BG, компанията работи в тясно сътрудничество с DЛ Enterprise, за да предостави на българския пазар пълната гама индустриални дронове и аксесоари на DЛ. Фирма „Самел-90“ показа на публиката малък 25 килограмов дронкоптер, подходящ за автоматичен и автономен полет. Дронкоптера осигурява наблюдение и разузнаване в реално време. Кодиран линк осигурява връзка с контролната станция.

Друг експонат, който предизвика интереса на публиката, беше EVO Lite+ - един от най-добрите дронове в класа си, представен от фирма GDR Systems. EVO Lite+ може да заснема ясни и детайлни снимки при ниска осветеност с изключителен нисък шум. Фирма „Аерогруп“ представи продукти за ефективна защита срещу дронове на: критични и важни обекти; индустриални, комерсиални и лични имоти; различни мероприятия с участие на много хора; околна среда. Изложител бе и фирма „Трокуттест Груп“, които работят в партньорство с доказани имена на пазара в областта на NDT, лабораторни тестове, оборудване за анализи и, поддръжка, термична обработка, сигурност, отбрана и криминалистика.

На 20 и 21 октомври се проведоха Форуми, засягащи водещи за сектора теми: градска и регионална авиационна мобилност, регулаторна рамка, аграрни дейности, спешни доставки на медицински продукти и куриерски услуги, управление на въздушното движение на дронове в U-space, сигурност, отбрана и др. Форумите събраха професионалисти от гражданския и военния сектор, като и заинтересовани професионалисти от бизнеса, като се оформи идеята за провеждане на Балкански дрон форум.

Професионалната състезателна част на изложението бе организирана с няколко трасета - FFV дрон трасе, Он-Офф роуд трасе за електро модели в мащаб 1:10, трасе „катерачи“ за модели 1:12-1:10, трасе Дрифт за модели 1:10 с електродвигатели, трасе 1:28 он-роуд, катерачи и трасе он-роуд за модели 1:10, захранвани с водородни клетки.
Проведено бе и първото състезание на 5 инчови дронове на закрито в България, на специално изграденото дрон трасе с обща площ 1300 кв. метра. По правилата на Българската федерация по автомобилни спортове (БФАМС) в допълнение се проведоха и състезания с радио-управляеми модели от Републиканския шампионат по онроуд и офроуд на специално изградените за целта Он-Офф роуд трасе за електро модели в мащаб 1:10, трасе „катерачи“ за модели 1:12-1:10, трасе ДРИФТ за модели 1:10 с електродвигатели, трасе 1:28 он-роуд, катерачи, и трасе Он-роуд за модели 1:10, захранвани с водородни клетки. Проведе се и Международния дрон шампионат в който участваха четирите най-големи български клуба – DroneXtreme, Дрон Клуб Варна, Altair FPV и Дрон Клуб Пловдив, като взеха участия и чуждестранни състезатели. Състезанието спечели Антони Георгиев последван от Младен Богоев и Александър Даскалов. Антон Георгиев получи награда осигурено от SAMSUNG Bulgaria - гейминг монитор Odyssey G4.

Първото издание на „Интер Дрон Експо“ даде възможност за първи път у нас и на Балканите да бъдат представени възможностите, които дроновете и безпилотните апарати създават в различните индустрии. Потенциалa на тези технологии ще продължи да се разгръща и всички заинтересовани могат да проследят развитието на един от най-динамичните сектори в следващите издания на изложението.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Интер Дрон Експо 2022“ през очите на специалиста (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 11/23 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка