AFCEA TechNet 2022 Предлагаме широк кръг от отбранителни решения на България - от ЗРК NASAMS до брегови комплекси NSM

Pan.bg 28 ное 2022 | 12:48 views (3830) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgВидар Скиелстад, вицепрезидент в Kongsberg Defence and Aerospace, пред българският военен сайт pan.bg

-Г-н Скиелстад, вие представлявате Kongsberg, една от най-големите компании за отбранителни технологии. Какви продукти предлагате на българския пазар?
- Kongsberg Defence and Aerospace разработва и произвежда отбранителни продукти за подводни, надводни, сухопътни, въздушни, космически и кибер операции. На конференцията AFCEA TechNet 2022 в София представяме системата за противовъздушна отбрана ЗРК NASAMS, чийто най-нов вариант Mk3 вече премина изпитания и е в производство; нашето моделно семейство куполи за бойни машини и безекипажни наземни машини Protector; решения за VSHORAD с използването на ПЗРК, включително „Стрела-2М“; както и брегови ракетни комплекси с противокорабната ракета Naval Strike Missile (NSM).

-Споменахте най-новия вариант на ЗРК NASAMS Mk3. Какви нови способности носи той?
- Благодаря за въпроса. ЗРК NASAMS се вписва много добре в неговата ниша. Новите способности включват новата пускова установка Mark 2, която дава възможност за пуск от нея на 3 типа ракети - първият тип e всички варианти на AIM-120 AMRAAM, втория тип е новия вариант на ракетата AMRAAM-ER, а третият е AIM-9X Block 2 Sidewinder, чийто нов вариант носи и нови способности - с около 70% е увеличена далечината на стрелбата. Мк3 премина изпитания през есента на 2022 г. и вече е в производство.

- Има ли нови способности заложени в радара на комплекса?
- Работим по въвеждането в ЗРК NASAMS на радар тип AESA (Active Electronically Scanned Array) с електронно сканиране на радарната решетка. Осъществяваме това с Raytheon, нашия американски партньор. Става въпрос за AESA радара GhostEye MR, разработен с технология заимствана от ЗРК MIM-104 Patriot. Работим също така и по електро-оптичния прицел на комплекса. Така постепенно се придвижваме към следващото поколение ЗРК NASAMS, който ще бъде пълноспектърна зенитно-ракетна система. Всъщност това е продължени е на концепцията заложена в NASAMS, а именно непрекъсната еволюция на способностите. Ние в Kongsberg, сме наясно, че заплахите непрекъснато еволюират. Ето защо на всеки 5 години представяме нов вариант на комплекса, а на всеки 18 месеца въвеждаме подобрения в него. Вярно е, че подобренията са на пръв поглед малки, но когато този цикъл продължава десетилетия, те се натрупват и дават разликата.

- Новият вариант Mk3, който споменахте, има ли способност да се бори с БЛА?
- По-късно днес ще представя решението на Kongsberg за Сухопътните войски. Наречено е MSHORAD - Modular Short Range Air Defence. Това е модулно решение, което включва командна и контролна система (C2); ракети за близка ПВО AIM-9X Block 2 Sidewinder или европейската IRIS-T; ракети за ПВО на средна дистанция NASAMS; радар; купол Protector с 12,7 mm картечница и електро-оптичен прицел. Решението не зависи от платформата на която се интегрира. В момента доставяме това решение на норвежката армия, на машините с които те разполагат.
Към всичките тези решения се добавя още едно - компютърен пакет за интегриране в наследствени ПЗРК. При това няма значение типа на преносимия комплекс - той може да е както западните FIM-92 Stinger, Piorun, RBS-70, Mistral, така и източните „Стрела-2М“, „Игла“. С пакета се получава увеличение на ефективния обсег на комплексите.
Така решението на Kongsberg осигуряват многослойна зенитно-ракетна защита.

-В началния си отговор споменахте и противокорабните ракети във вариант за брегови ракетни батареи. Там какви новости има?
- В бреговата защита Kongsberg следва същата философия. NSM бе създадена за норвежките фрегати тип Fridtjof Nansen и ракетните патрулни корвети тип Skjold. В ракетата са вложени разузнавателни способности, така че тя не се нуждае от сложна С2 система. За бреговите батареи се използва същата С2 системна архитектура, която използваме и за ПВО системата.
Като развитие на NSM разработихме вариант за изтребители. Така се роди JSM (Joint Strike Missile). За да може ракетата да се побере във вътрешния отсег на F-35, се наложи да препроектираме фюзелажа й. В момента я произвеждаме масово за норвежкия флот от F-35 Lighting II. Засега тестовите изпитания ги провеждаме от нашите F-16, така че ракетата може да влезе в арсенала и на този самолет.
Следващият етап в развитието на NSM е свързан с германско-норвежкото споразумение за съвместни подводници. Засега не мога да дам повече подробности за този проект, но мога да Ви уверя, че работим сериозно в това направление и имаме определени успехи.

-В региона на Черно море имате договор за доставка на брегови ракетни комплекси NSM на румънските ВМС. Би ли могла България да се възползва от този факт?
- Всъщност договора на Румъния е с ВМС на САЩ и се реализира по програмата FMS на американското правителство. Има много логика в това две съседни страни да си партнират в областта на бреговата отбрана на едно и също море. Ползите могат да бъдат в сферата на обучението и подготовката, на логистиката, на съвместни учения и разбира се не на последно място на оперативната съвместимост.

В заключение бих искал да посоча, че NASAMS и NSM имат една и съща архитектура на С2 системите си. Ако закупите няколко командни и контролни центъра за ПВО, ние можем да ви доставим и един за брегова ракетна отбрана. Хардуерът е един и същи, разликата е само в софтуера.

Текстове към снимки:
1. Видар Скиелстад, вицепрезидент в Kongsberg Defence and Aerospace
2. NASAMS на позиция в Норвегия
3. Стартова установка с висока мобилност (HML) с 4 ракети AIM-120 AMRAAM и 2 ракети AIM-9X Sidewinder
4. ЗРК NASAMS може да използва ракетите "въздух-въздух" AIM-120 AMRAAM B/C5/C7 с активна радиочестотна глава за самонасочване (ГСН)/AMRAAM с разширен обсег (AMRAAM ER) със същата активна радиочестотна ГСН като AIM-120; AIM 9-X Sidewinder Block II с инфрачервена ГСН
5. Пуск от брегова ракетна установка с ракети NSM на полските ВМС
6. Румъния също избра NSM за бреговите си ракетни батареи

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


AFCEA TechNet 2022 Предлагаме широк кръг от отбранителни решения на България - от ЗРК NASAMS до брегови комплекси NSM

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка