Новоизбраните депутати трябва да побързат с вторите осем изтребители

Pan.bg 07 окт 2022 | 17:49 views (738) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com

Правителството предлага на 48-ото Народно събрание да приеме Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап.

Спирдон Спирдонов


По-ранното стартиране на дейностите по реализацията на втория етап на проекта, т.е. придобиване на още осем F-16 Block 70, е продиктувано от няколко обстоятелства, става ясно от мотивите към решението на правителството за одобряване на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап. Те са следните: промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа; необходимостта от запазване на конфигурацията на вторите 8 самолета, съобразно първите осем; реалните срокове за доставка на самолетите се различават от прогнозните такива, предвидени в Актуализирания проект за инвестиционен разход (АПИР), приет от Народното събрание през 2018 г.

В АПИР се посочва, че предвид финансовите възможности на Република България реализацията на проекта за придобиване на 16 самолета следва да се извърши на два етапа, като вторият етап да стартира след приключване на доставките по първия етап, които съобразно сключените договори с правителството на САЩ се очаква да приключат през 2025 г. На основата на изброените обстоятелства, обаче, правителството смята, че трябва вторият етап трябва да започне по-рано и за това внася в парламента проект за инвестиционен разход.

Смята се, че с доизграждането на една ескадрила многоцелеви изтребители F-16 Block 70 ще се създадат условия за изпълнение на изискванията на НАТО за оперативна и технологична съвместимост и за разширяване на приноса на българската страна към колективната отбрана на Алианса. В проекта за Международен договор BU-D-SAD, предложен от американска страна, доставката на вторите 8 броя F-16 Block 70 е предвидено да се извърши през 2027 г. До 15 декември е удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя F-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.

Средствата, необходими за реализацията на проекта за инвестиционен разход , ще са в размер на 1 296 412 185,00 щатски долара (2 540 967 882,60 лв.) без ДДС. Плащанията са разпределени по години на базата на предложението от правителството на САЩ и се допуска изменението му през годините при промяна на конкретен договор по реда на Закона за международните договори на Република България и/или съгласувано с Министерството на финансите.

Предвижда се вторият етап на Проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ да се финансира от държавния бюджет на Република България. За тази цел през съответните години разходите за отбрана следва да бъдат на нива, позволяващи осигуряването на необходимия финансов ресурс, включващ както посочените средства по трите договора, така и необходимите разходи за ДДС, мита и транспортни разходи, се посочва в решението.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка