Dronamics влиза в партньорството с Zero Petroleum за доставки на синтетично гориво

Pan.bg 04 окт 2022 | 11:37 views (612) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
Пао информация на "Дронамикс"На 4 октомври 2022 г. Zero Petroleum ще достави своето революционно синтетично гориво на Dronamics, първата в света лицензирана авиокомпания за превоз на товари с дронове.

Партньорството има за цел да подпомогне придвижването на дроновете на Dronamics с гориво с нулеви емисии, приближавайки компанията една стъпка по-близо до целта си да осигури устойчиви доставки на същия ден.

Горивото ZERO® SynAVGAS® на Zero Petroleum ще бъде използвано в дрона Black Swan на Dronamics, осигурявайки въглеродно неутрална дейност. Дронът, който може да пренася 350 kg полезен товар на разстояния до 2500 km, се задвижва от витлов двигател ROTAX, предоставен от CFS Aeroproducts.

Dronamics наскоро стана първата компания за товарни превози с дронове в света, която получи европейски лиценз за авиокомпания за дронове, и в момента работи с консорциум в Обединеното кралство за изграждане на мрежа от дронове за медицински доставки за NHS Шотландия.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Zero Petroleum Пади Лоу заяви: "Като бивш инженер от Формула 1, аз съм прекарал цялата си кариера в работа по иновации, така че съм много развълнуван, че Zero Petroleum ще си партнира с Dronamics и CFS Aeroproducts в този потенциално революционен проект. Управлението на автономна мрежа за доставки от такъв мащаб има голям смисъл, но пренасянето на тези тежки товари на толкова големи разстояния би било невъзможно с помощта на електрическа енергия. Нашите неизкопаеми горива, които имат въглеродно неутрален жизнен цикъл и могат да се произвеждат във фабрика на всяко място в близост до вода и възобновяема енергия, са идеалният начин за осъществяване на тази доставка като напълно устойчива алтернатива на съществуващото решение за въздушен превоз на товари."

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Dronamics Свилен Рангелов заяви: "Устойчивостта е жизненоважна част от плановете ни и като първата авиокомпания за товарни превози с дронове в света се радваме, че успяхме да сключим споразумение със Zero Petroleum за доставка на гориво за бъдещата мрежа от дронове на Dronamics. Горивото не само е напълно устойчиво и не съдържа изкопаеми горива, но и модулният производствен процес е с малък отпечатък, така че се вписва идеално в бъдещите ни планове за дронове, като потенциално позволява горивото да се произвежда на място. Много се радваме да работим с екипа на Zero Petroleum, докато се придвижваме към търговски операции през следващата година."

Самолетът с фиксирани крила на Dronamics е с дължина 8 m и размах на крилата 16 m и може да излита и каца от неасфалтирани писти с дължина до 400 m. Той може да лети на височина до 6706 m и със скорост до 231,5 km/h и е проектиран да запълни липсващата критична междинна миля във въздушния превоз на товари, осигурявайки доставки в един и същи ден дори до най-отдалечените райони на света.

Използването на горива с нулево съдържание на нефт, не на изкопаеми горива или дори на биогорива или горива от отпадъци, е от ключово значение за дългосрочните планове за устойчивост на компанията. Според проучванията транспортирането на товари в корема на самолеати, задвижвани с керосин, води до 755 g емисии на CO2 на тон-километър. За разлика от тях дроновете на Dronamics, летящи със синтетично гориво, ще работят в напълно неутрален въглероден процес.

ZERO® SynAVGAS® е директен заместител на съществуващото гориво на изкопаема основа, като осигурява същите характеристики и обхват като съществуващите продукти, но изцяло по устойчив начин и без изкопаеми горива. Той се произвежда чрез извличане на водород от вода и улавяне на въглерод от атмосферния въглероден диоксид - процес, който е напълно устойчив при използване на възобновяеми енергийни източници като вятър или слънце. При изгарянето му се отделя точно същото количество въглерод, което е използвано при производството му, като се създава напълно кръгов процес.

Новото партньорство с Dronamics е най-новата търговска връзка за Zero Petroleum и следва подписването на договор през юли за работа с Кралските военновъздушни сили по разработването на авиационно гориво за бързи реактивни самолети. Базираната в Обединеното кралство компания завърши втория кръг на финансиране през юли и е в процес на създаване на ново съоръжение за техническо развитие, за да започне производство на синтетични горива в малък обем през следващите месеци.

В сътрудничество с RAF компанията си осигури титлата "Първи самолет, задвижван със синтетично гориво" на рекордите на Гинес® през 2021 г., използвайки ZERO® SynAVGAS® в самолет, задвижван от двигател ROTAX. По-рано тази година компанията пусна първия прототип на своя бензин ZERO® Syn95® в два суперавтомобила за демонстрационен пробег в предаването Top Gear на БиБиСи, което накара водещия екип да го обяви за "магически куршум", който предвещава "светла нова зора" за автомобилната индустрия. Същото гориво беше използвано и за задвижване на мотоциклета на херцога на Ричмънд на Фестивала на скоростта в Гудууд.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Dronamics влиза в партньорството с Zero Petroleum за доставки на синтетично гориво

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка