Въздушната национална гвардия на САЩ изразява загриженост относно исканото намаляване на доставките на F-15EX (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 23 сеп 2022 | 09:56 views (1611) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на aviationweek.com
Предложението за съкращаване на покупките от ВВС на САЩ на нови многофункционални изтребители Boeing F-15EX може да означава, че Националната въздушна гвардия (ANG) няма да има достатъчно нови самолети, за да замени стареещите й F-15C/D, които трябва да бъдат заменени.

В своето искане за бюджет за фискалната 2023 г. ВВС на САЩ призовават за намаляване на покупката на F-15EX до 80 от очакваните 144. Този план би ограничил броя на ескадрилите с F-15/D, които могат да бъдат заменени. Командирът на ANG ген.-лейт. Майкъл Ло заяви, че това предложение идва, тъй като ВВС и други заинтересовани страни не разбират напълно способностите, които F-15EX ще донесе. Неговите усъвършенствани радари, Eagle Passive Active Warning System Survivalbility System, отворената системна архитектура и капацитетът на оръжията правят EX много по-способен от моделите C и D от 70-те години на миналия век.

„Имаме нужда от пари и имаме нужда от рекапитализация. Така че, добре знам накъде ръководството на ВВС отива с това и вие сте чували всичко. Но в края на краищата ще трябва да разберем как всъщност да увеличим способността и капацитета на ВВС на САЩ“ сподели Лох на 21 септември 2022 г.

Ръководителите на ВВС и МО се стремят да балансират нуждите в дългосрочния план за разходи, но Ло казва, че е твърде рано да се спре на конкретен брой F-15EX.

„Тази платформа има много възможности, които не сме развили напълно. Така че от гледна точка на способностите за бойния командир не сме свършили добра работа. Това ще бъде нашето предизвикателство през следващите няколко години и след това ще трябва да се вземат различни решения“ допълни ген. Ло.

Предложеното намаление с 44% на флота F-15EX ще даде на ANG 72 оперативни изтребителя, разделени между 3 ескадрили и 8 изтребителя за летателни изпитания. Това би означавало, че 4 настоящи ескадрили на ANG въоръжени с F-15C/D няма да могат да получат F-15EX. Лох заяви, че неговият флот от F-15C/D е силно ограничен поради възрастта, като един самолет излиза от строя средно на всеки 6 седмици.

Командирът на Air Combat Command ген. Марк Кели подчерта необходимостта от увеличаване на капацитета във всички многоцелеви изтребителни ескадрили, като се очаква постъпването на F-15EX. Флотът от F-15EX ще се смеси с флота от F-15E Strike Eagle като платформи с голям обсег на действие и като носител на големи боеприпаси в общия изтребител микс на единното семейство F-15.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Въздушната национална гвардия на САЩ изразява загриженост относно исканото намаляване на доставките на F-15EX (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка