Учени откриха начин да получават кислород на Марс

Pan.bg 16 авг 2022 | 22:35 views (841) commentaries(0)
img
pan.bg

Международен екип от изследователи, ръководен от Масачузетския технологичен институт, разработи метод за получаване на кислород в марсианската среда с помощта на плазма. Работата на учените е публикувана в Journal of Applied Physics.

„Разграждането на молекулите на въглеродния диоксид за извличане на кислород е сложен процес. В допълнение, трудността се състои в отделянето на кислорода от газовата смес, получена по време на реакцията. Плазмата ще помогне за решаването на двата проблема“, казват учените.

Плазмата е четвъртото състояние на материята. Плазмата съдържа свободни заредени частици, като електрони и йони. Електроните могат лесно да бъдат разпръснати с помощта на електрически полета.

Когато електроните се сблъскат с молекула въглероден диоксид, те могат да я разделят, като по този начин създават смес от кислород и газове. Генерираната в плазмата топлина също допринася за отделянето на кислорода. Учените доказаха теорията си експериментално.

Технологията може да играе решаваща роля в развитието на животоподдържащи системи на Марс, както и на суровините и основните химикали, необходими за преработване на горива, строителни материали и торове, казват учените. Разработката ще бъде полезна и при решаването на проблема с изменението на климата на Земята.

Източник: gazeta.ru Снимка: ferra.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка