Български безпилотни товарни самолети започват карго полети в ЕС

Pan.bg 11 авг 2022 | 09:51 views (777) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на manager.bg

Карго полети с български безпилотни товарни самолети започват още до края на 2022 г. в Средиземноморието, а през 2024 г. - и в България. Първоначално полетите на нашите дронове ще започнат в Малта и Италия, но обхватът им ще се разширява постепенно. Това стана ясно при посещението на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в “Дронамикс" - български технологичен стартъп, който работи по създаването и оперирането на безпилотни самолети за доставки на товари. Компанията е разработила собствен дрон, наречен „Черния лебед“, като крайната ѝ цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари, с доставка още през същия ден.

Близо 140 души работят в компанията, от които над 100 в България. На срещата беше обсъдена още възможността България да се превърне в карго хъб, а държавата да играе по-активна роля в подкрепа на високотехнологични компании за осигуряване на нови пазари. „Радвам се, че имам възможност да посетя успешни компании, технологични стартъпи, чието развитие е преминало през внедряването на иновации. Ще запазим всички работещи механизми в подкрепа на иновативните и високотехнологични български компании и ще опитаме да надградим останалите“, изтъкна министър Пулев. Той допълни, че предстоят още посещения на компании, за да получи обратна връзка как да се подобри подкрепата към родните производства.

Съоснователят на компанията Свилен Рангелов изтъкна, че се планира масово производство на карго дронове в дългосрочен план в България, като тук със сигурност ще бъде запазен центърът за развойна дейност и разработване на прототипи, който компанията развива през последните осем години. Рангелов посочи, че „Дронамикс“ е първата в Европа с лиценз за дрон карго авиолиния. Министър Пулев подчерта още, че българските високотехнологични компании, които създават добавена стойност в икономиката, ще бъдат подкрепени още по-активно с всички финансови инструменти и програми в ресора на Министерството на иновациите и растежа, в това число и Плана за възстановяване и устойчивост. Той посочи като пример предстоящата Оперативна програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията /ПКИП/, която ще осигури подкрепа най-вече на микро, малките и средни компании за близо 3 млрд. лв.

Българският стартъп „Дронамикс“ е основан през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови и е единствен и стратегически партньор на IATA за безпилотни летателни апарати в целия свят. Компанията е финансирала разрастването си през борсата, като вече има над 1000 акционери. Компанията вече подготвя първите полети на карго дрона си, който е с възможност да транспортира 350 кг товари на разстояние до 2500 км, в това число в рамките на един работен ден, до няколко часа. Възможното приложение на услугата е в секторите на транспорта, доставките, земеделието, машиностроенето и други. Стартъпът вече притежава сертификат за оператор на лека безпилотна авиационна система (UAS) на ЕС (LUC). Лицензът позволява полети на карго дронове в ЕС.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка