121 години от рождението на Мирчо Качулев

Pan.bg 06 авг 2022 | 10:57 views (2620) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Музей на авиацията - КрумовоНа 6 август 1901г. в Ямбол е роден Мирчо Панайотов Качулев.
Още като ученик в Педагогическото училище на родния си град демонстрира изключителни заложби на художник. През 1922 г. представя свои картини във Военния клуб в Ямбол, които впечатляват случайно попадналия там Гео Милев. Скоро след това Мирчо Качулев се премества в София, където работи като художник илюстратор, а приятелството му с поета продължава.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

През 1925 г. когато Гео Милев изчезва, Мирчо Качулев се укрива, тъй като смята, че заради контактите си с антифашиста ще бъде арестуван. Година по-късно постъпва като трудовак на летище Божурище. Уменията му са забелязани и през 1927 г., той е назначен на длъжност „аерофотограф” към Дирекцията по въздухоплаването.
През 1933 г. е изпратен във Въздушната школа на летище Казанлък вече като „старши аерофотограф”. От 1939 г. е преместен в Юнкерския орляк в София, а от 1941 г. е завеждащ фотографското му отделение.
През 1945 г. на Мирчо Качулев e присвоен офицерски чин „капитан”. Кариерата му се развива като преподавател по аерофотография в НВВУ – Долна Митрополия, отново в Божурище, във Военновъздушното свързочно училище, началник на Аерофотографската служба в Щаба на ВВС.
От 1950 г. е старши преподавател по въздушно разузнаване и аерофотография в НВВУ за щурмани и свързочници в Божурище. През 1954 г. е назначен за началник на Експерименталната работилница за аеронавигационни измервателни уреди. Той става главен конструктор - експериментатор при ВВС.
Поради навършване на години за пенсиониране преминава в запаса, но остава в авиацията като цивилен служител на длъжност „началник на Експерименталната работилница на авиацията”, която ръководи до 1966 г.
Умира през 1972 г.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


121 години от рождението на Мирчо Качулев

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка